Dnes sa poriadne oblečte: Prichádza prudké ochladenie

Dnes sa poriadne oblečte: Prichádza prudké ochladenie
Ema Bazhaykin

Dnes pri obliekaní nenechajte nič na náhodu a nedajte sa oklamať slnečnými lúčmi vykúkajúcimi spoza oblakov. Nedeľa prinesie citeľné ochladenie.

Nad naše územie prichádza veľmi studená vzduchová hmota – arktický vzduch, ktorý prináša pokles teplôt či dokonca prvé sneženie vo vysokohorských oblastiach. 

Tento chladný vzduch pochádza až spoza polárneho kruhu a od nočných hodín prináša na naše územie prvé citeľné jesenné ochladenie, do vysokohorských oblastí nad 1 500 metrov nad morom dokonca aj sneženie. 

Dnes by sme tak mohli zažiť prvé sneženie tejto sezóny, poriadne chladno však bude aj v nižších polohách.

 

Dnes sa pripravte na chlad

Dnes bude oblačno až zamračené, na západe a postupne na viacerých miestach polooblačno až oblačno. K večeru by už malo zostať prevažne jasno, miestami s malou oblačnosťou

Dážď alebo prehánky sa môžu vyskytnúť ojedinele, a to najmä na severe a východe územia. V polohách nad 1 500 metrov nad morom očakávame aj zrážky snehové.

Pôjde o prvý sneh tejto sezóny v oblasti našich Tatier. V polohách od 1 800 metrov nad morom by sa dokonca mala vytvoriť snehová pokrývka. Očakáva sa, že by mohlo napadnúť 3 až 5 cm. 

Najvyššia denná teplota dosiahne +8 °C až +15 °C, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši väčšinou len +7 °C až +12 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov nad morom sa bude pohybovať okolo +1 °C.

 

Nedeľa teda bude na celom našom území skutočne veľmi chladná. V porovnaní s dlhodobým priemerom na túto ročnú dobu budú teploty dosahovať o zhruba 4 až 5 °C menej, ako je bežné.

Pozor si dnes dajte aj na vietor

Na juhovýchodnom Slovensku sa počas nedele môže vyskytnúť nárazový vietor. Pre okresy Rožňava, Košice, Trebišov, Michalovce i Vranov nad Topľou je dokonca vydaná výstraha prvého stupňa.

Od 4:00 h do 18:00 h môže dosiahnuť vietor v nárazoch 65 až 75 kilometrov za hodinu. Vietor môže pri predpokladanej rýchlosti spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Bude ešte chladnejšie, pozor by si mali dať aj záhradkári

Ešte chladnejším počasím nás prekvapia nasledujúce dni. Už noc z nedele na pondelok môže niekde priniesť aj mínusové teploty, dnes si teda nezabudnite zazimovať rastliny.

Ranná teplota poklesne len na +7 až 0 °C, v dolinách a v kotlinách dokonca poklesne teplota k -2 °C.

Ďalší vývoj počasia deň po dni si pozrite TU >>>

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd