Dnes príde posledná vlna BÚROK. V tejto jednej časti Slovenska to bude najnebezpečnejšie

Peter Minárik

Slovenska dnes čaká ďalšia, a zároveň aj posledná vlna búrok pred pomerne pokojným víkendom, ktorý nás čaká. Búrky dnes budú opäť nebezpečné, a to predovšetkým v jednej časti Slovenska.

Počasie v našej oblasti aj naďalej ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Balkánom. Po okraji tejto tlakovej níže sa do našej oblasti dostáva teplejší, no zároveň aj vlhší vzduch od juhu, ktorý sa počas dňa labilizuje a v takomto vzduchu sa tvorí kopovitá oblačnosť a následné búrky.

Slovensko už zasiahli dva búrlivé dni, ktoré narobili množstvo problémov, a dnes nás čaká ďalšia vlna búrok. Dobrou správou je, že dnes nás čaká posledná vlna búrok pred pomerne pokojnejším víkendovým počasím.

Opäť rátajte s početnými búrkami

Počas dnešného dňa sa bude vzduch labilizovať pomerne rýchlo a prvé búrky by sa na našom území mali vyskytovať zrejme už predpoludním.

 

Kopovitá oblačnosť a následné búrky by mali vznikať predovšetkým v oblasti hôr. Opäť sa dnes budú tvoriť početné búrkové bunky, ktoré by sa nemali viazať do väčších zhlukov. Pôjde preto o neorganizované búrky.

S tým bude súvisieť aj ich nebezpečnosť. Najnebezpečnejším sprievodným javom by mali byť prívalové zrážky, ktoré hrozia predovšetkým pri tom, ak sa búrková bunka stane statickou.

Búrky budú najnebezpečnejšie na strednom Slovensku

Aktuálne predpovede naznačujú, že dnes by mali byť najvýraznejšie a najpočetnejšie búrky v oblasti stredného Slovenska. S búrkami však treba počítať aj na východe.

 

Búrky nie sú vylúčené ani na západnom Slovensku, no ich početnosť a intenzita bude v porovnaní s ostatnými oblasťami Slovenska výrazne nižšia. Zmeniť by sa mal aj pohyb búrok. Zatiaľ čo uplynulé dni sa pohybovali skôr z južných smerov k severu, tak dnešné búrkové bunky budú postupovať k juhovýchodu.

Dnes počítajte s poslednou vlnou búrok pred pokojným víkendom, ktorý naše územie čaká. V ktorých okresoch dnes hrozia nebezpečné búrky, si pozrite TU >>> 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd