Dnes posúvame čas: Kedy tak urobíme naposledy a aký čas zostane navždy?

Dnes posúvame čas: Kedy tak urobíme naposledy a aký čas zostane navždy?
Peter Minárik

Dnes v noci si posúvame hodiny o jednu hodinu nazad a z letného času prejdeme na štandardný, zimný čas. Na stole je však otázka zrušenia času. Prestaneme si už konečne posúvať hodiny?

Už túto noc si budeme posúvať hodinky o 3:00 späť na 2:00 a prejdeme tak na štandardný, stredoeurópsky zimný čas označované ako SEČ. Zmena času každoročne spôsobuje mnohým problémy a preto sa v EÚ začalo diskutovať o tom, že si prestaneme posúvať hodinky.

Zmena letného a zimného času, ktorá každoročne ovplyvňuje životy miliónov Európanov, sa mala podľa pôvodného plánu skončiť už v roku 2021.

Po veľkej verejnej diskusii a návrhu Európskej komisie na zrušenie sezónnej zmeny času sa zdalo, že budúcnosť bez posúvania ručičiek hodiniek je na dosah.

 
 

Mali sme si vybrať zimný alebo letný čas

Myšlienka zrušiť striedanie času sa objavila po tom, ako verejná konzultácia z roku 2018 ukázala, že až 84 % respondentov podporuje ukončenie tohto zvyku. Európska komisia následne predložila návrh, ktorý získal podporu aj v Európskom parlamente. V roku 2019 parlament hlasoval za ukončenie zmeny času, pričom jednotlivé krajiny si mali zvoliť, či si ponechajú trvalo letný alebo zimný čas.

Napriek tomu, že legislatívny návrh bol schválený, implementácia naráža na vážne problémy.

Členské štáty EÚ sa nedokázali dohodnúť na jednotnom postupe, čo viedlo k odkladu celej iniciatívy. Rozhodnutie, či si ponechať letný alebo zimný čas, sa ukázalo ako politicky citlivá otázka. Zatiaľ čo niektoré krajiny preferujú letný čas pre dlhšie večery, iné argumentujú, že zimný čas je prirodzenejší a lepšie vyhovuje životným rytmom obyvateľstva.

Pandémia COVID-19 a jej dôsledky tiež prispeli k tomu, že otázka zmeny času ustúpila do úzadia. Politici sa sústredili na riešenie zdravotnej a ekonomickej krízy, čo spomalilo ďalší postup v tejto veci.

 

Budeme posúvať hodinky aj naďalej?

Momentálne sa v Európskej únii stále drží tradícia prechodu na letný čas poslednú nedeľu v marci a späť na zimný čas poslednú nedeľu v októbri. Kým nenastane dohoda medzi členskými štátmi, sezónna zmena času bude pokračovať. Odborníci však upozorňujú, že priemysel, doprava, ale aj zdravotníctvo by profitovali z jednotného času bez každoročného posúvania.

Rôzne štúdie sa zaoberajú dopadmi zmeny času na zdravie ľudí, pričom niektoré poukazujú na narušenie biorytmov a zvýšené riziko kardiovaskulárnych problémov. Na druhej strane sú aj tí, ktorí oceňujú výhody letného času, ako napríklad viac denného svetla vo večerných hodinách, čo podporuje fyzickú aktivitu a trávenie času vonku.

Zrušenie striedania letného a zimného času tak zostáva naďalej otvorenou otázkou, ktorá bude vyžadovať politickú vôľu a koordináciu medzi členskými štátmi. Zatiaľ sa zdá, že obyvatelia Európskej únie si budú musieť na prípadnú zmenu ešte počkať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd