Dnes hrozí geomagnetická búrka. Môžu nastať viaceré výpadky

Veronika Salayová

Prognostici vesmírneho počasia z NOAA varujú, že dnes hrozí vznik geomagnetickej búrky v dôsledku slnečnej erupcie. Dnes tak môžu nastať viaceré výpadky mobilného, rádiového či internetového signálu vrátane GPS. 

K našej planéte mieri koronálny výron hmoty v dôsledku slnečnej erupcie, ktorá nastala 28. júla na severnej pologuli Slnka. Tento prúd nabitých častíc by mal k Zemi doraziť v priebehu dnešného dňa.

Ak prúd dorazí, zreaguje s magnetosférou Zeme, čo môže vyvolať geomagnetickú búrky triedy G1 alebo G2, čo je slabá až mierna geomagnetická búrka, informuje Space Weather

Dnes tak hrozia krátkodobé výpadky mobilného signálu, spomalený internet či poruchy rádiového signálu. Môže sa ľahko stať, že ani GPS navigácia nebude ukazovať správnu polohu. Preto ak u vás nastanú výpadky, budete vedieť, že je to v dôsledku geomagnetickej búrky. 

Ako vznikajú geomagnetické búrky?

Keď sa na Slnku vyskytnú javy náhlej a prudkej aktivity, ako sú slnečné erupcie, Slnko následne vychrlí do priestoru veľké množstvo vysokoenergetických častíc, ktoré sa rýchlo šíria vesmírom.

Ak sú tieto častice vyvrhnuté smerom k Zemi a dosiahnu až na našu planétu, tak prúd nabitých častíc reaguje s magnetosférou Zeme. V rámci tejto interakcie môže dôjsť k dočasným výpadkom elektrickej energie, rádiového signálu alebo satelitných komunikačných systémov. 

Následne vznikajú javy, ktoré zo Zeme, najčastejšie v okolí pólov, môžeme pozorovať a nazývame ich polárne žiary. 

Národný úrad pre oceány (NOAA) vytvoril merací systém na hodnotenie geomagnetických búrok a ich potenciálnych účinkov od G1 (malé) po G5 (extrémne). Zatiaľ čo menšie geomagnetické búrky majú skôr malý vplyv na Zem, slnečná búrka triedy G5 by mohla mať potenciálne ničivé dopady.

Najsilnejšou zaznamenanou geomagnetickou búrkou bola udalosť v Carringtone z roku 1859, ktorá viedla k zlyhaniu telegrafných systémov na celom svete a dokonca vyvolala požiare v niektorých telegrafných staniciach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd