Dnes by mala byť zo Slovenska viditeľná polárna žiara. Kedy sa tak stane?

Dnes by mala byť zo Slovenska viditeľná polárna žiara. Kedy sa tak stane?
Zuzana Macháčová

Na slovenskej oblohe sa môže opäť objaviť polárna žiara. Predpovede Národného úradu pre oceán a atmosféru NOAA naznačujú magnetickú búrku, ktorá by mohla spôsobiť svetelnú šou. Kedy?

Nadšenci astronómie a všetci, ktorí oceňujú krásu nočnej oblohy, by sa mali pripraviť na nevšednú podívanú. V noci z utorok na stredu môžeme opäť očakávať príchod polárnych žiar.

Podľa predpovedí Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) je vysoká pravdepodobnosť výskytu magnetickej búrky triedy G3, ktorá vytvorí ideálne podmienky na pozorovanie tohto veľkolepého javu.

Magnetické búrky môžu spôsobiť polárnu žiaru v rôznych zemepisných šírkach – čím silnejší je jav, tým bližšie k rovníku budú viditeľné polárne žiary.

Tentoraz predpovede naznačovali, že polárna žiara môže byť viditeľná aj u nás na Slovensku. Bude to opäť vzácna príležitosť vidieť tieto farebné tancujúce svetlá na našej oblohe, tak odporúčame sa na dnešný výnimočný večer pripraviť.

Tri aktívne oblasti

Na Slnku sú momentálne tri aktívne oblasti. Za posledné dva dni vygenerovali sériu 11 silných erupcií triedy M. Dnes ráno vygenerovala jedna z oblastí najsilnejšiu erupciu zo všetkých, a to X1.57.

 

Niektoré z nich vyslali výrony koronálnej hmoty (CME) centrálne smerom k Zemi, ktoré by k nám mali doraziť v utorok. Existuje veľa indícií, že niekoľko takýchto CME pozdĺž trasy Slnko-Zem sa navzájom dobehne a dôjde k ich kanibalizácii. Vlny vysokoenergetických častíc sa navzájom pohltia a vytvoria jednu silnú rázovú vlnu.

Jej dopad na Zem by mal spustiť magnetickú búrku triedy G3 , čo znamená, že polárna žiara sa vyskytuje v stredných zemepisných šírkach vrátane celého Slovenska.

Ako pozorovať polárnu žiaru?

Pre najlepšie pozorovacie podmienky sa odporúča nájsť miesto mimo mestských svetiel, kde bude obloha tmavšia a lepšia viditeľnosť. Aj počasie by mohlo priať tejti vzácnej udalosti.

Polárne žiary sú výsledkom geomagnetickej búrky na Slnku. Počas takýchto búrok vedci pozorujú slnečné erupcie, ktorých zdrojom sú tzv slnečné škvrny. Ide o ďalšiu predpoveď ohľadom možnosti pozorovania polárnej žiary u nás. Začiatkom tohto roka bolo možné tento úkaz vidieť vo februári, marci a máji, pričom obzvlášť veľkolepá polárna žiara bola 10. mája.

 

Pozorovatelia oblohy poznamenávajú, že predpovede polárnej žiary sú založené na pozorovaniach udalostí na Slnku. Takéto javy sú však nepredvídateľné, preto sa oplatí počkať na ďalšie potvrdenia predpovede.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd