Dnes bude HORÚCO. Prekonajú teploty tohtoročný REKORD?

Dnes bude HORÚCO. Prekonajú teploty tohtoročný REKORD?
Ema Bazhaykin

Po horúcom včerajšku dnes bude ešte neznesiteľnejšie teplo. Dobrou správou však je, že teploty dnes budú vrcholiť a potom by malo byť už len lepšie. Dosiahneme dnes teplotný rekord tohto roku? 

Už v priebehu včerajška sme na Slovensku zažívali veľké teploty, horúčavy dnes však budú ešte extrémnejšie.

Najvyššia denná teploty včera medzi 15:00 h a 16:00 h dosiahla +37,2 °C na stanici Mužla v okrese Nové Zámky. Išlo o najvyššiu augustovú teplotu a zároveň rekordnú teplotu na tejto stanici. 

Výrazne teplo však bolo aj na iných miestach Slovenska, pričom vysoko nad +30 °C bolo na viacerých miestach západného aj stredného Slovenska. Tu sa však teploty nezastavia a všetko nasvedčuje tomu, že dnes bude ešte teplejšie.

Aké dnes bude počasie?

Vo veľmi teplom vzduchu bude dnes do našej oblasti od severovýchodu zasahovať tlaková výš so stredom nad Bieloruskom.

 

Obloha dnes bude jasná a slnečná, čo ešte prispeje k horúčavám. V horských oblastiach a k večeru aj na západe sa môže vyskytnúť prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele aj prehánky alebo búrky.

Viac než prehánky a búrky, ktoré by sme teraz uvítali, nás dnes potrápia vysoké horúčavy a s tým spojené dusno na viacerých oblastiach.

Teploty dnes budú dosahovať +29 °C až +38 °C, na horách vo výške 1 500 metrov nad morom okolo +23 °C. Fúkať bude slabý až mierny premenlivý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Je dosť pravdepodobné, že teploty by dnes mohli prekonať hranicu +38 °C, čím by sme zaznamenali vôbec najteplejší deň tohto roka. Nie je však vylúčené, že sa teploty dostanú až k hodnote okolo +39 °C.

 

Horúčavy dnes budú nebezpečné

Pre mnohé okresy najmä na juhozápade krajiny je dnes vydaná výstraha až 3. stupňa pred vysokými teplotami. 

V okresoch Malacky, Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Komárno či Nové Zámky môžu teploty dosiahnuť či dokonca presiahnuť +38 °C, čím predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká. Dnes sa preto radšej vzdajte vyčerpávajúcich aktivít a  pite veľa vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd