Dnes sa budeme „topiť“ a neskôr hrozia silné búrky

Peter Minárik

Počas dnešného dňa zažijeme ešte horúcejšie počasie, aké sme zažívali včera, no nadchádzajúci večer a predovšetkým noc prinesie schladenie v podobe búrok, ktoré hrozia predovšetkým na západnom Slovensku. Vplyvom toho už bude zajtra na našom území mierne chladnejšie, no nie všade.

Na našom území už v plnej miere odštartovala vlna extrémnych horúčav. Teploty sa na našom území počas včerajšieho dňa vôbec po prvýkrát dostali na hranicu +35 °C. Táto teplota bola nameraná v Somotore na juhovýchode Slovenska.

Horúco však bolo aj na ďalších miestach Slovenska a teplota hneď v niekoľkých obciach a mestách atakovala hranicu +35 °C. Po Somotore bolo najteplejšie v týchto mestách: Mochovce (+34,8 °C), Slovenský Grob (+34,7 °C), Dudince (+34,6 °C), Mužla a Želiezovce (oba +34,3 °C) či Nitra (+34,1 °C).

Dnes bude na Slovensku ešte teplejšie a teploty by mohli dokonca atakovať mimoriadne vysokú hranicu +37 °C.

 

Dnes bude horúco

Nad našou oblasťou sa aktuálne odohráva to, že do našej oblasti od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch od juhozápadu. Tento vzduch je zároveň aj vlhší a vplyvom toho zaznamenávame na našom území veľmi dusné počasie.

Dnešné teploty by mali byť ešte vyššie ako tie včerajšie. Na takmer celom území sa teploty dostanú nad hranicu +30 °C, no na západnom a južnom Slovensku by mohli teploty prekročiť aj mimoriadne vysokú hranicu +35 °C.

očakávané dnešné maximálne teploty
očakávané dnešné maximálne teploty

Zajtrajšie teploty by však už mali byť o čosi nižšie. Zapríčiní to studený front, ktorý v noci ovplyvní počasie aj na našom území a prinesie búrky. Vysoké teploty sa očakávajú zajtra len na juhu.

Po horúcom dni prídu búrky

Dnešný deň však v strednej Európe bude v znamení búrok, ktoré sa môžu ozvať hneď v niekoľkých štátoch, predovšetkým ležiacich západne od nás.

 

Studený front prinesie pomerne intenzívne búrky do Nemecka, Česka, Rakúska a Poľska. Pôjde o frontálne búrky, ktoré budú okrem lejakov nebezpečné aj silnými poryvmi vetra. Naše územie by búrky mali taktiež zasiahnuť.

Prvé búrky by sa mohli objaviť už v druhej polovici popoludnia, prípadne večer na západe Slovenska. Numerické modely však v tom ešte nemajú celkom jasno a situácia sa môže ešte mierne zmeniť. Isté však je, že búrky dorazia najneskôr v noci.

Počas nočných a skorých ranných hodín by sa mali predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku tvoriť búrky, ktoré by mohli byť lokálne aj výraznejšie.

Situácia je však komplikovaná na predpoveď, pretože by nad naše územie nemal postupovať ucelený búrkový systém, ale priamo nad naším územím sa budú tvoriť jednotlivé vlny búrok. Počas neskoršieho večera a nočných hodín sa tak pripravte na potencionálne narušenie vplyvom búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd