Diera v hrádzi na Odre sa stále rozširuje. Nemôžu sa tam dostať hasiči ani technika

Zuzana Macháčová

Situácia v zaplavenom Česku je stále kritická. Dnes sa dokonca pretrhla v Ostrave hrádza, ktorá zaplavuje časť Prívoz. Situácia je veľmi vážna. Hasiči ani technika sa nemôžu dostať k hrádzi a ľudí treba evakuovať.

Dnes došlo v niekoľkých mestských častiach Ostravy k pretrhnutiu ochrannej hrádze na rieke Odre pri sútoku Odry a Opavy.

„Tento sútok je veľmi, veľmi široký, ako to tam postupne tečie, a došlo tam asi v šírke 20 metrov k pretrhnutiu hrádze, ktorá inak chráni Ostravu, a v niekoľkých mestských častiach už od rána dochádza k zálivom,“ popísal  minister životného prostredia Petr Hladík.

Technika sa k ľudom nevie dostať

Obyvateľov zasiahnutého mesta je potrebné evakuovať, technika má však problém sa k hrádzi dostať. Avšak je to zložité aj pre hasičov a ďalších, ktorí sa teraz snažia zvyšok hrádze zachrániť.

 

„Integrované zložky záchranného systému sa pri diskusii s armádou snažia vymyslieť spôsob, ako by išlo nejakým spôsobom aspoň zabrániť tomu, aby sa tá diera nezväčšovala alebo ako tú dieru nejakým spôsobom upchať. K tej hrádzi sa ale nedá dostať žiadnou technikou, nedajú sa zrejme využiť ani letecké techniky. Teraz je tam už špeciálny tím z hasičského záchranného zboru a snaží sa nejakými technickými prostriedkami buď zaistiť tú situáciu, alebo ju vyriešiť," vyjasnil Hladík.

Zasiahnuté obce po pretrhnutí hrádze sú napríklad Hrušov, Prívoz a Nová Ves. „Prívoz je pomerne veľké sídlisko. Nová Ves bola dobre ochránená, tam urobili kolegovia z Ostravy veľmi dobré opatrenia, ale bohužiaľ sa im to nasunulo po pretrhnutí tej hrádze zase späť," priblížil Hladík.

Diera sa stále rozširuje

Na týchto troch miestach sa voda dostala do ulíc a postupne zaplavuje ďalšie a ďalšie. Diera v hrádzi je široká už asi 25 metrov, nie je ale jasné, aká je hlboká.

 


 Vzhľadom na tlak vody sa diera bude ďalej a ďalej rozširovať a prehlbovať, pokiaľ sa hasičom a ostatným nepodarí ju zaceliť.

Na juhu Čiech hrozia stále zrážky

V nasledujúcich dňoch má veľa pršať ešte na juhu Čiech a Moravy, konkrétne v častiach Plzenského, Juhočeského a Juhomoravského kraja a na Vysočine.

„Zdá sa, že tam nikde neprekročíme 50-ročné povodne. Ochrana v tých oblastiach je robená na 50-ročnej povodni. Takže zatiaľ tam evakuácia nie je potrebná," upresnil Hladík.

Ďalšie podrobnosti nájdete v našom LIVE textovom prenose >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd