Desivé zábery: Potok sa zmenil v ničivý živel, voda tiekla aj zo skál

Dominik Cenkner

Taliansku dedinu Noasca v regióne Piemont postihli ničivé záplavy. Miestny potok Orco, ktorý je obvykle pokojný, sa cez víkend rozvodnil a bral so sebou všetko, čo mu prišlo do cesty. Miestni hotelieri tak zrejme prídu o celú sezónu.

Dedinu Noasca, ktorá je obľúbenou destináciou najmä medzi rybármi, zaplavilo bahno a voda z potoka Orco. Podľa miestnych záplavy napáchali obrovské škody.

„Nie je tu nič. Všetko to odnieslo,“ popísal podľa webu Corriere Torino podnikateľ Sandro Aimonino, ktorý v meste prevádzkuje dva hotely.

Potok Orco preteká cez dediny Ceresole, Noasca, Locana, Sparone, Pont a celé údolie až do Cuorgne. „Som zúfalý. Obvolali sme zákazníkov a zrušili všetky rezervácie,“ povedal Aimonino.

 

Paradoxná situácia

Vodopády, ktoré dedinu obklopujú, vlani takmer vyschli. Cez víkend priviedli toľko vody, že spôsobili katastrofu.

Podľa talianskeho webu LA7 v sobotu spadlo v Noaske 172 mm zrážok.

Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali aj cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko, teda cez Balkán. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice. Škody hlásia aj poľnohospodári.

 

Viac informácií sme vám priniesli v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd