Daždivo bude na väčšine Slovenska. Správa TANAP-u vyzýva na ostražitosť

Dominik Cenkner

Daždivé počasie, ktoré na väčšine Slovenska odštartovalo už v piatok, bude pokračovať aj v priebehu víkendu. A aj keď odborníci vyzývajú ľudí, aby ostali doma, nájdu sa aj takí, ktorí neuposlúchnu a vyberú sa napr. aj do hôr. Správa TANAP-u (Tatranského národného parku) pre to vyzýva na ostražitosť.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) upozorňuje na možné riziko zvýšenia hladiny riek a potokov počas víkendu. Na nadchádzajúce dni boli totiž vydané meteorologické a hydrologické výstrahy. Prudké a náhle dažde môžu so sebou priniesť mimoriadne silné zrážky a situácia sa tak môže rýchlo meniť aj v horách. Informáciu prevzala TASR.

Správa TANAP-u v tejto súvislosti uviedla, že aj z malého horského potoka sa v krátkom čase stáva neprekonateľná bariéra, či dokonca život ohrozujúca riava divokej vody, ktorá strhne i okolitý terén, konáre, skaly a pôdu. Správca turistickej infraštruktúry preto upozorňuje návštevníkov, aby pri plánovaní svojich túr a výletov mali na zreteli, že je vždy potrebné vyhodnotiť predpoveď počasia, dĺžku a náročnosť trasy i vlastné schopnosti.

„V prípade výstrah je lepšie zvoliť menej náročnú trasu, bezpečnú a kratšiu, z ktorej sa dá rýchlo vrátiť do bezpečia, ako vystavovať sa priamemu riziku,“ uviedla Správa TANAP-u.

 

Pripomienkou má byť tragédia v Monkovej doline

Nešťastie v Monkovej doline z júla tohto roku, pri ktorom vyhasli dva ľudské životy, by malo byť podľa ochranárov výstrahou. Aj preto odporúčajú turistom zvážiť, či sa v týchto dňoch vydať do hôr a obzvlášť do svahovitého terénu.

Môže tam totiž dôjsť k zosuvom, ktoré vznikajú náhle a únik pred nimi môže byť komplikovaný. Vyzýva v tejto súvislosti na ostražitosť a plánovanie si výletov zodpovedne, aby sa návštevníci zbytočne nevystavovali riziku.

Nepriaznivé počasie ruší akcie

V uplynulých dňoch sme vás informovali o množstve podujatí, ktoré sa pre nepriaznivé počasie úplne zrušili, resp. presunuli na iný termín alebo do iných priestorov. Do pozornosti dávame najmä národnú púť k Sedembolestnej Panne Márii, ktorá sa koná v Šaštíne.

Bratislavská arcidiecéza upozornila pútnikov, aby slávnosť prežili vo svojich kostoloch naprieč Slovenskom a so Šaštínom sa spojili najmä duchovne. Podľa posledných informácií by malo na Slovensku spadnúť o niečo menej zrážok, ako sa pôvodne očakávalo, situácia však stále je nebezpečná.

 

Víkend tak radšej strávte doma a sledujte dôležité informácie prostredníctvom oficiálnych kanálov, ale napr. aj cez náš LIVE textový prenos >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd