Dážď v Česku: Hladina Labe dosiahla 3. SPA, do Olomouckého kraja už mieri humanitárna pomoc

Ema Bazhaykin

Česku hrozia v najbližších hodinách extrémne povodne a zatiaľ čo hladiny vodných tokov nebezpečne stúpajú, všetky záchranné zložky sa už neúnavne chystajú na najhoršie. 

Česko čelí hrozbe extrémnych povodní a chystá sa na najhoršie už v najbližších hodinách. Intenzívny lejak sužuje susedov už od štvrtku rána, silný dážď vyvracia stromy zo zmáčanej pôdy, bez elektriny sa už v dôsledku vetra a popadaných stromov ocitlo viac než 27 000 českých domácností.

Hladina Labe na vodnom diele Labská už prekročila 3. stupeň povodňovej aktivity

Územie povodia Labe je od štvrtka zasiahnuté vytrvalými zrážkami, zrážkové úhrny sa za posledných 24 hodín pohybovali na väčšine územia od 40 do 90 mm. Intenzívne zrážky až 10 mm/hodinu sú aktuálne zaznamenané v oblasti Krkonôš. Vodné stavy a prietoky začínajú pomaly stúpať a dosahovať 3. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol o 18:00 vedúci dispečingu Povodia Labe Jiří Petr.

Podľa neho v noci bude ďalej intenzívne pršať, do sobotňajšieho rána môže napršať až 80 mm zrážok. „V dôsledku výdatných zrážok očakávame počas noci výrazné vzostupy hladín vodných tokov s prekročením 3. SPA,“ uviedol Petr.

 

„Povodie Labe bude vodu z priehrady odpúšťať, kým to pôjde. Našim cieľom je čo najviac ušetriť priestor na ďalšie zrážky,“ uviedol minister poľnohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL).

Na sever Olomouckého kraja už mieri humanitárna pomoc

Na sever Olomouckého kraja už mieri humanitárna pomoc aj technika potrebná na evakuáciu ľudí. Prevážajú sa aj lehátka či spacáky.

Povodňové štáby chystajú stravu pre evakuovaných, následnú starostlivosť aj účasť intervenčných tímov. „Hoci aktuálna situácia v kraji nie je kritická, musíme sa pripravovať na horšie varianty vývoja, ktoré by mali nastať v sobotu v noci.

Podľa prognóz hrozí okresu Jeseník na rieke Bělá viac ako storočná voda a zrejme to nebude jediné kritické miesto v kraji.

 

Z južných častí kraja mieria na sever jednotky, ktoré budú vybavené špeciálnou technikou na evakuáciu a záchranu osôb z vody, a tiež lezeckou technikou na prípadnú evakuáciu za použitia člnov a vrtuľníkov.

Pri Prahe došlo k zosuvu pôdy

Medzi Jílovým pri Prahe a Týncom nad Sázavou spadli na koľaje kamene uvoľnené zo svahu v dôsledku neustávajúcich dažďov. 

Popadané kamene na železničnej trati
Popadané kamene na železničnej trati, foto: Blesk.cz

Prechádzajúci osobný vlak stačil pred prekážkou zastaviť. Nikto nebol zranený, uviedla Správa železníc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd