DÁŽĎ práve teraz naberá na intenzite. V nasledujúcich dňoch hrozia aj POVODNE

Peter Minárik

Zmena počasia na naše územie prichádza a dážď práve v týchto chvíľach naberá na intenzite. V priebehu nadchádzajúcich dni nás však čaká ďalšia vlna, veľmi výdatných zrážok, ktoré vyvolajú na našom území aj povodne.

Veľká zmena počasia je tu. Od nočných hodín sa v našej oblasti rozširuje rozsiahle zrážkové pole, ktoré prináša intenzívny lejak na Moravu, do Rakúska, do Slovinska a aj na naše územie. V nadchádzajúcich hodinách však bude pršať ešte výraznejšie.

Nepriaznivé počasie k nám prichádza z alpskej oblasti, kde už spadli desiatky milimetrov zrážok a dokonca na hrebeňoch Álp sa objavil aj prvý sneh.

 

V nadchádzajúcich hodinách bude na Slovensku pršať ešte výdatnejšie a mimoriadne upršané budú aj nasledujúce dni. Predpovede numerických modelov naznačujú dokonca extrémnu situáciu, ktorá môže viesť dokonca aj k povodniam.

Popoludní dážď naberie na sile

Za uplynulé hodiny napršalo najviac zrážok v oblasti okresov Šaľa, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske a Bánovce nad Bebravou, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 20 do 27 mm. Intenzita dažďa tu lokálne dosiahla 10 mm za hodinu.

Zrážky, ktoré sa na našom území vyskytujú sú však plošného charakteru. Výdatne už napršalo na celom západnom Slovensku a zrážkové úhrny pribúdajú aj na strednom Slovensku. V nadchádzajúcich hodinách nás však čakajú ešte o čosi výdatnejšie zrážky.

doteraz zaznamenané zrážky
doteraz zaznamenané zrážky

Najvýdatnejšie by malo pršať do 18:00 a to predovšetkým v Podunajskej nížine, kde môže napršať ďalších až 30 mm zrážok.

V priebehu večerných hodín by mali zrážky na západnom Slovensku ustávať a ťažisko zrážok sa sústredí nad východné Slovensko, kde sa treba pripraviť na upršaný utorok.

 

Do utorkového večera spadnú na Slovensku ešte desiatky milimetrov zrážok a to predovšetkým v Podunajskej nížine a na Hornom Ponitrí, kde by mohlo spadnúť až 50 mm zrážok.

očakávané úhrny zrážok do utorkového večera
očakávané úhrny zrážok do utorkového večera

Hrozia nám aj povodne

V utorok na západe Slovenska prestane pršať a streda by už mala byť na našom území pokojná, no len dočasne. Nad Jadranom sa začne prehlbovať ďalšia tlaková níž. Tá so sebou prinesie mimoriadne výdatný lejak, ktorý zasiahne celú alpskú oblasť a postupne sa rozprší aj u nás.

Intenzívne zrážky sa očakávajú v celom našom regióne a budú natoľko výdatné, že s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolajú povodne. Ako vidieť na mape predpovedí numerických modelov, tak počas nadchádzajúceho týždňa môže v našej oblasti spadnúť až 300 litrov zrážok na meter štvorcový.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd