Dávajte pozor! Večer sa na Slovensko priženú silné búrky s vetrom a krúpami. Nie je vylúčené ani tornádo

Veronika Salayová

Dnes večer sa opäť na Slovensku očakáva veľmi nebezpečná poveternostná situácia. Priženú sa k nám veľmi silné búrky, ktoré budú vykazovať supercelárne črty. Hrozí veľké krupobitie a nie je vylúčený ani vznik tornád. Podmienky budú v našej oblasti vhodné pre ich vznik. 

Búrky máme na Slovensku takmer na každodennom poriadku, pričom v posledných dňoch poveternostná situácia v našej oblasti praje vzniku silných supercelárnych búrok, ktoré prinášajú silný vietor, vysoké úhrny zrážok a krúpy väčších rozmerov. 

Aj dnešný večer sa bude niesť v znamení nebezpečného počasia. Služba ESTOFEX dokonca vydala výstrahu 3. stupňa pri našich hraniciach. Je možné, že búrky vytvoria bow echo a priženú sa naším smerom s veľmi silným nárazovým vetrom a s množstvom vody. 

Supercely na Slovensko prinesú krúpy, vetrisko aj možné tornádo

Modely tejto meteorologickej služby sa zhodujú, že dnes v skorých popoludňajších hodinách začnú v okolí Álp vznikať silné supercelárne búrky, ktoré v priebehu neskorého popoludnia postúpia cez Rakúsko smerom k Maďarsku a k Slovensku. 

 

Okrem toho, naprieč východným Rakúskom je vysoké riziko vzniku tornád, pričom tornáda by potenciálne mohli byť taktiež silnejšie a páchať veľké škody. Cez Maďarsko a južné okresy Slovenska sa budú šíriť búrky, ktoré si v silnom dynamickom prostredí udržia vysokú intenzitu.

Búrky na Slovensku by mali doraziť vo večerných hodinách a priženú sa k nám zo severovýchodného Rakúska, prípadne zo severozápadného Maďarska. Všetky búrky, ktoré vzniknú, budú doslova výbušné.

V takomto prostredí budú búrky schopné produkovať veľké krupobitie, pričom krúpy by mohli poľahky dosiahnuť veľkosť aj 5 až 6 cm. Veľmi nebezpečný bude aj vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 30 m/s, čo je 110 km/h. 

Rovnako spadne veľké množstvo zrážok s úhrnom okolo 50 mm. Pôda je na väčšine Slovenska už dostatočne nasýtená, čiže hrozia aj prívalové povodne. 

 

Vo večerných hodinách buďte doma v bezpečí

Najnebezpečnejšie večerné búrky čakajú Podunajskú nížinu, pričom najmä obce na maďarsko-slovenskom pohraničí sa musia pripraviť na nezávideniahodnú situáciu. Búrlivo však nebude iba tu, ale na celom našom území. Služba ESTOFEX pre Slovensko vydala výstrahu 1. stupňa, pre juhozápad Slovenska výstrahu až 2. stupňa.

Mimoriadne búrlivú situáciu očakávame dnes večer, pričom búrlivo bude aj v noci. V tomto časovom rozmedzí odporúčame vyhýbať sa pobytu vonku, neparkovať autá pod stromami a radšej prečkať búrky v interiéri. Dnešné búrky pre vlastné zdravie nepodceňujte! Situáciu budeme pre vás pozorne sledovať ONLINE.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd