Ďalšie mesto odhalilo skazu po povodni. Takto ho zničila voda

Veronika Sádovská

Zatopené domy, obchody, množstvo blata a kalu na uliciach a všadeprítomná tma celú noc kvôli nedostatku elektriny, tak vyzerá Kladsko po ničivej povodňovej vlne. Tieto smutné zábery berú dych, akú škody dokáže narobiť voda.

Podľa Ústavu meteorológie a vodného hospodárstva bola hladina na Nysa Kłodzka v tomto meste až 798 centimetrov, čo je viac ako 550 centimetrov nad úrovňou poplachu a takmer o 150 centimetrov viac ako rekord z roku 1997.

Pár minút po 6. hodine sa reportér TVN24 Paweł Olkowski so svojím kameramanom prechádzal po uliciach Kladska. Mesto vyzeralo opustene. Nastala takmer úplná tma, keďže vypadla elektrina a tým pádom nesvietilo ako verejné osvetlenie.

 

Totálna skaza na uliciach

Zábery, ktoré uverejnil sú naozaj desivé. Blato, ktoré pokrylo ulice, ale aj vnútro áut, všade roztrúsené trosky, časti chodníka či ciest a iné naplaveniny, ktoré voda zobrala so sebou. V jednom z obchodov bolo rozbité veľké okno a voda prenikla dovnútra. Ulice sú celé pokryté bahnom, ktorým sa dá prejsť len s veľkou námahou.

Na uliciach vidieť vrecia s pieskom, ktoré mali chrániť budovy pred povodňami, ležia tam aj rôzne časti bytového zariadenia domov, obchodov či reštaurácií, do ktorých vnikla búrlivá voda z vybrieženej rieky.

V meste sa nachádza minimum obyvateľov, z ohrozeným oblastí boli ľudia evkauovaní ešte pred príchodom povodňovej vlny. Keď sa vrátia, ostanú im len oči pre plač. Pohľad na zničené ulice je veľmi tragický. Aktuálne v meste začalo znova pršať.

 

Rieka prekonala historický rekord

Ako informoval Ústav meteorológie a vodného hospodárstva na sociálnych sieťach, hladina rieky Nysa Kłodzka v tomto meste bola až 798 centimetrov, čo je viac ako 550 centimetrov nad úrovňou poplachu a takmer o 150 centimetrov viac ako rekord z roku 1997.

V najnovšej správe IMWM uviedla, že situácia sa upokojila. Prognostici ráno pozorovali, že hladina vody klesá a dosiahla "len" 634 centimetrov, stále sa však pohybuje v najvyššom povodňovom stupni. Prognózy ale sľubujú už len postupný pokles, čo však niekoľko dní ešte potrvá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd