Ďalšia veľká európska sopka sa prebúdza. Aktivita Stromboli sa zvyšuje

Ďalšia veľká európska sopka sa prebúdza. Aktivita Stromboli sa zvyšuje
Veronika Sádovská

Ďalšia európska sopka sa prebúdza a vyvrhuje zo svojho krátera lávu. Stromboli začala v noci vybuchovať a z krátera sa začal valiť silný dym.

Aktivita sopky Stromboli sa v posledných dňoch, ale hlavne v posledných hodinách zintenzívňuje. Počas tejto noci sa jej aktivita výrazne zvýšila, z krátera začal stúpať dym a valiť sa žeravá láva.

Stromboli patrí medzi najstaršie stále aktívne sopky na svete. Záznamy o jej erupciách sú staré viac ako 2 500 rokov.

 

Nová erupcia počas noci 

Národný inštitút geofyziky a vulkanológie - observatórium Etna -  oznámil, že z bezpečnostných kamier bola spozorovaná láva v Sciara del Fuoco približne od 03:20, poháňaný intenzívnou aktivitou v oblasti severného krátera. 

V súčasnosti sa nachádza lávový jazyk v nadmorskej výške medzi 500 a 400 metrov nad morom. Zároveň pokračuje erupčná aktivita z oblasti severného krátera. Zo seizmického hľadiska je priemerná amplitúda sopečných otrasov v súčasnosti na veľmi vysokých úrovniach.

Obyvatelia vyzývajú turistov na opatrnosť

Táto takmer 930 metrov vysoká sopka pritom vybuchla len pred mesiacom. Keďže ostrovom Stromboli v južnom Taliansku naďalej otriasajú silnejšie sopečné erupcie, obyvatelia vyzývajú turistov, aby sa vopred pripravili na riziká spojené s návštevou miesta s aktívnou sopkou.

Po následných výbuchoch v sopke na Stromboli, jednom zo sicílskych sopečných ostrovov, začiatkom júla a po náhlej silnej erupcii 11. júla, talianska civilná ochrana zvýšila úroveň rizika ostrova na „červenú“.Táto situácia viedla k mnohým zrušeniam rezervácií počas hlavnej turistickej sezóny, čo ovplyvnilo významný zdroj príjmov ostrova.

 

Obzvlášť znepokojujúce sú obavy niektorých návštevníkov, ktorí sa sem prišli pozrieť na sopku. Rybár Antonio Ciconte v rozhovore pre AA uviedol, že celá jeho rodina vrátane starých rodičov sú miestni obyvatelia a sú zvyknutí žiť so sopkou na ostrove.

Ciconte zdôraznil, že ak sa niekto rozhodne navštíviť miesto s aktívnou sopkou, musí byť pripravený prijať určité riziká: Keď idete na ostrov, prichádzate sem, aby ste videli jeho prírodu. Ste svedkom živej erupcie, ktorá je súčasťou prírody ostrova. Ak sa bojíte týchto erupcií, nemali by ste prísť na sopečný ostrov a mali by ste zostať doma."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd