Ďalší spln Mesiaca bude niečím výnimočný. Môže meniť farbu

Ďalší spln Mesiaca bude niečím výnimočný. Môže meniť farbu
Veronika Salayová

Blíži sa ďalší spln Mesiaca, ktorý však bude niečím výnimočný − Mesiac bude môcť meniť farbu. Ako to? Všetko vám vysvetlíme...

V nedeľu o 12:17 h nastane júlový spln Mesiaca a tento spln sa bude niečím odlišovať od ostatných splnov. Ale poďme pekne po poriadku...

V sobotu aj v pondelok, teda deň pred a deň po fáze splnu bude osvetlených viac ako 98 % mesačného disku. Tento júlový spln tak bude možné obdivovať až tri noci v celej svojej nádhere

Mesiac bude vychádzať na východnom obzore pri západe slnka a zapadať na západe tesne pred východom Slnka. Na severnej pologuli, kde sú letné noci kratšie, zostane Mesiac na oblohe dosť nízko, dokonca aj o polnoci. Naproti tomu na južnej pologuli sa Mesiac dostane do vyššej polohy na oblohe.

 

Pre tých, ktorí chcú pozorovať spln Mesiaca, stačí pohľad na jasnú oblohu, najlepšie bez vizuálnych prekážok. Ďalekohľad dokáže odhaliť fascinujúce detaily mesačných kráterov. Použitie filtrov však môže byť užitočné na utlmenie intenzívneho jasu Mesiaca, čím sa zlepší viditeľnosť jeho povrchu.

Mesiac v splne zmení farbu

Júlový mesiac však ešte sľubuje niečo navyše, a to zmenu farby. Keď je Mesiac bližšie k horizontu, jeho svetlo prechádza väčšou časťou zemskej atmosféry, čo spôsobuje zmenu farby.

Tento jav môže spôsobiť, že Mesiac v splne bude oranžový, ružový alebo červený, podobne ako je to pri západe Slnka. Na obdivovanie týchto intenzívnych farieb je najlepší čas, keď Mesiac vychádza alebo zapadá.

Ďalší spln nastane 19. augusta a pôjde o prvý supermesiac v tomto roku, sľubujúci ďalšiu neprehliadnuteľnú udalosť pre fanúšikov nočnej oblohy.

 

Ak sa vám podaria pekné úlovky farebného Mesiaca v splne, budeme radi za vaše fotografie. Môže nám ich poslať na náš WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd