Ďalší horúci, ale aj búrlivý deň. Na našom území aj dnes vznikajú orografické búrky

Ďalší horúci, ale aj búrlivý deň. Na našom území aj dnes vznikajú orografické búrky
Veronika Salayová

Ako sme si už mohli tieto dni zvyknúť, zažívame horúce dni a kde-tu nás poobede schladia búrky. Ani dnešný deň nie je výnimka a na Slovensku sa ozývajú prvé orografické búrky. 

Už niekoľko dlhých dní panuje na Slovensku pomerne rovnaké počasie bez výraznejšej zmeny. Od poslednej augustovej dekády stúpajú teploty vysoko nad +30 °C a poobede vznikajú tzv. búrky z tepla.

Tento trend počasia zaznamenávame takmer každý deň. Prvé búrky už tradične vznikajú krátko popoludní a ide o orografické búrky.

Orografické búrky, známe tiež ako terénne búrky, vznikajú, keď vlhký vzduch stúpa pozdĺž horských svahov. Tento vzostupný pohyb spôsobuje ochladzovanie vzduchu, čo vedie k kondenzácii a tvorbe búrkových oblakov.

 

Horúca, ale lokálne aj búrlivá streda

Aj dnes sa vo veľmi teplom vzduchu sa nad našou oblasťou udržiava nevýrazné tlakové pole, ktoré sa postará o prísun veľmi teplého vzduchu nad naše územie. Už o 13.00 hod. teploty stúpajú nad +34 °C, ako napríklad v Žiari nad Hronom, Hurbanovej či v Slovenskom Grobe, pričom dnešné denné maximá pôjdu ešte vyššie.

Vlhší vzduch sa však postará o vznik kopovitej oblačnosti, z ktorých následne vzniknú slabšie búrky. Prvé už začali vznikať v pohraničných oblastiach na severozápade Slovenska.

Aj dnes sa búrky najskôr očakávajú v hornatých oblastiach severného a stredného Slovenska. Búrky sa budú pohybovať pomerne pomalým tempom, no príliš veľa zrážok dnes neprinesú. Odhadované úhrny sa pohybujú do 15 mm. 

 

Búrky tak dnes prinesú hlavne lokálne osvieženie a iné nebezpečné sprievodné javy búrok dnes nehrozia. Ich polohu sledujte na našom iRadare, aby vás prípadne dnešné búrky neprekvapili.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd