Dajte si pozor! Popoludní hrozia nečakane SILNÉ BÚRKY. Toto nám dnes hrozí

Peter Minárik

Slovensko dnes čakajú veľmi vysoké teploty, no popoludní nám hrozí aj ďalšie extrémne počasie v podobe silných búrok, ktoré sa včera ešte nečakali, no už je všetko inak a treba sa mať v pozore. Hrozia totiž veľmi silné búrky, ktoré sú trošku nečakané. Prečo?

Slovensko má dnes pred sebou veľmi horúci deň. Teploty na našom území budú ešte vyššie ako včera a dnes dosiahnu svoj vrchol. Na viacerých miestach sa budú maximá pohybovať okolo hranice +30 °C, no na západnom Slovensku môžu teploty prekonať aj hranicu +35 °C a zastaviť sa môžu až na +37 °C.

Dnes tak môžeme zažiť najteplejší deň od začiatku roka, no popoludní hrozí ďalší nebezpečný jav a tým sú BÚRKY. Dôrazne vám odporúčame sledovať dnešnú meteorologickú situáciu, keďže hrozia veľmi nebezpečné javy, ktoré sa v takej miere ešte včera neočakávali, no dnes je už všetko inak.

Vytvorí sa rozsiahly búrkový systém

Horúčavy už počas včerajšieho dňa v Nemecku skončili a ukončil ich studený front, ktorý priniesol silné búrky. Tie boli lokálne aj veľmi silné a nebezpečný bol predovšetkým silný nárazový vietor.

Počas dnešného dňa sa už bude front nachádzať nad Poľskom, Českom, Rakúskom a na tomto studenom fronte sa začnú tvoriť pomerne intenzívne búrky. Tieto búrky budú nebezpečné najmä silným nárazovým vetrom, ktorý môže prekračovať rýchlosť 100 km/h.

Až potiaľto je situácia pomerne jasná. Numerické modely už niekoľko dní očakávali, že studený front prinesie nad Česko búrky a ešte včera kalkulovali s tým, že zvyšky búrok, keďže studený front sa bude nad Českom rozpadať, môžu podvečer doraziť aj na západné Slovensko a priniesť lokálne búrky, ktoré môžu byť aj silnejšie. Situácia sa však zmenila a hrozia oveľa nebezpečnejšie búrky, aké modely pôvodne očakávali.

Hrozia dokonca EXTRÉMNE BÚRKY

Dnešná situácia je mimoriadne komplikovaná. Až do popoludnia bude pomerne nejasné, čo sa presne udeje, a dôrazne preto odporúčame sledovať meteorologickú situáciu, o ktorej vás počas celého dňa budeme informovať.

Nie je jasné, v akej intenzite búrky dorazia, no lepšia je prevencia ako podcenenie situácie. Na dnešnom studenom fronte sa budú formovať silné búrky, ktorých hlavným nebezpečným sprievodným javom bude veľmi silný až extrémny nárazový vietor.

Niektoré numerické modely prinášajú doslova extrémne výstupy. Toto je napríklad výstup zo slovenského modelu Aladin. Ten na západe kalkuloval s nárazmi vetra až okolo 140 km/h.

predpoveď vetra podľa modelu Aladin, zdroj: SHMÚ
predpoveď vetra podľa modelu Aladin, zdroj: SHMÚ

Model Aladin je však známy, že niekedy búrkovú situáciu preceňuje. S možnosťou silných búrok však nepočíta len model Aladin, ale možný výskyt doslova extrémnych poryvov vetra očakávajú aj iné modely.

predpoveď nárazov vetra, model Europe Swiss HD
predpoveď nárazov vetra, model Europe Swiss HD

Hrozí silný vietor, ale otázna je lokácia

Môžeme tak celkom iste povedať, že dnes nám hrozia veľmi silné búrky, ktoré budú sprevádzané silnými poryvmi vetra, no čo ešte nevieme je, kde presne sa búrky so silným vetrom vyskytnú. Môže sa tak udiať ešte na Vysočine a potom budú búrky slabnúť, môže sa tak udiať na juhu Moravy a na časti severozápadného Slovenska, ale môže dôjsť aj k najhoršiemu variantu, že silné búrky s vetrom sa preženú práve západným Slovenskom.

Dnes by sa mal vytvoriť gust front, ktorý teda môže priniesť spomínané nárazy vetra. Viac sa o gust fronte dočítate TU.

tvorba gust frontu, zdroj: iMeteo.sk
tvorba gust frontu, zdroj: iMeteo.sk

Ako sme však aj v úvode spomenuli, tak dnešná situácia je ešte pomerne komplikovaná a všetko to bude závisieť od presného načasovania príchodu frontu. Dôrazne však odporúčame sledovať vývoj. O aktuálnom vývoji vás budeme dopoludnia určite informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
33 °C / 14 °C
Nikola
Zajtra
Jasno
35 °C / 13 °C
Ružena
Sobota
Jasno
35 °C / 15 °C
Nora
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
34 °C / 14 °C
Drahoslava
Pondelok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Linda
Utorok
Jasno
35 °C / 15 °C
Belo
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd