Zatiaľ prší, no čoskoro to „vybuchne“. Ako vyzerá aktuálna situácia s búrkami?

Zatiaľ prší, no čoskoro to „vybuchne“. Ako vyzerá aktuálna situácia s búrkami?
Peter Minárik

Na našom území zatiaľ prší, no už o pár hodín začne byť búrlivo. Západne od Slovenska začnú vznikať pomerne výrazné búrky, ktoré sa dnes popoludní a podvečer ozvú aj na našom území.

Od rána panuje predovšetkým v oblasti západného a stredného Slovenska veľká oblačnosť so slabým dažďom. Vyskytlo sa aj zopár búrok, no zatiaľ išlo len o niekoľko výbojov, ktoré priniesli dohromady okolo 46 bleskov. Zrážky sú slabé a najvýraznejšie boli v oblasti Myjavy, kde spadlo od 5 do 10 mm.

Podstatné však je, že ranný a dopoludňajší dážď pripravuje vhodnú pôdu pre búrky, ktoré sa na našom území očakávajú dnes popoludní. Prirovnať to môžeme k pušnému prachu. Dážď, totiž výrazne zvlhčil vzduch a vlhkosť vzduchu na západe Slovenska sa pohybuje medzi 80 až 90 %.

Vplyvom toho stúpajú hodnoty rosného bodu k +20 °C a teraz sa začína od severozápadu vyjasňovať. Na krajnom západe už je slnečno a čoskoro bude slnečno aj v ďalších častiach Slovenska. Slnečné počasie je už aj na Morave a na východe Rakúska a presne táto oblasť nás zaujíma.

v tejto časti počítajte s výraznou tvorbou búrok
v tejto časti počítajte s výraznou tvorbou búrok, zdroj: druzice.msg.cz
 

Mnohí už viete, že slnečné žiarenie a vlhký vzduch sú dva dôležité impulzy pre tvorbu výrazných búrok a inak tomu nebude ani dnes.

Vlhký vzduch, ktorý zostal nad západným Slovenskom po rannom daždi sa teraz začne prehrievať, labilizovať a v tomto labilnom vzduchu sa začne počas popoludnia tvoriť búrková činnosť.

Veľmi pekne to vidieť na detailnom modely ICON-D2, na ktorom si všimnite doslova explozívny nárast búrok v oblasti južnej Moravy a severného Rakúska.

Krátko po poludní tak sledujte na radare oblasť Moravy a Rakúska, kde začnú vznikať búrky. Tie sa následne budú zhlukovať do väčších celkov a okolo 14:00 až 15:00 sa prvé búrky očakávajú aj na našom území.

Medzi prvými bude zasiahnutá oblasť Záhoria a následne sa búrky presunú juhovýchodne nad celé západné Slovensko. V ktorých okresoch čakať búrky si pozriete na mape TU >>>
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd