Čoskoro nás zasiahnu BÚRKY. Pozrite si, ako vyzerá AKTUÁLNA predpoveď vývoja

Peter Minárik

Juhozápadne od nášho územia začína byť už veľmi búrlivo a aj v blízkosti našich hraníc sa už tvoria prvé búrky. V priebehu dnešného popoludnia a večeru čaká predovšetkým západné Slovensko príchod búrkového systému, ktorý by mal zasiahnuť predovšetkým krajné juhozápadné okresy. Čo sa presne čaká a ako vyzerá aktuálny vývoj?

Dnes pokračuje ďalší búrlivý deň. Počasie v našej oblasti aj naďalej ovplyvňuje plytká tlaková níž, ktorá prináša vlhký a teplý vzduch v ktorom sa budú tvoriť prehánky a búrky. Tie by sa mali sformovať do výraznejšieho búrkového systému, ktorý by mal v nadchádzajúcich hodinách zasiahnuť aj naše územie.

Prvé búrky sme na Slovensku zaznamenali už v ranných hodinách, kedy búrky zasiahli Bratislavský a Trnavský kraj. Udrelo pri nich viac ako 2500 bleskov a búrky priniesli predovšetkým výrazné zrážky.

Aktuálna situácia je na našom území zatiaľ pokojná, no nie nadlho. Vzduch sa labilizuje a v tomto vzduchu sa už neďaleko nášho územia tvoria prvé búrky, ktoré ovplyvnia počasie aj u nás.

Prvé búrky sa môžu objaviť už popoludní

Stále platí to, čo sme uvádzali v priebehu dnešného rána a síce, že presná predpoveď toho, čo sa dnes reálne bude diať je značne komplikovaná. Numerické modely totiž aktuálne avizujú, že prvá vlna búrok, ktorá by sa v nadchádzajúcich minútach mala sformovať na severozápade Maďarska a na juhovýchode Rakúska už popoludní, okolo 15:00 môže zasiahnuť krajný západ. Môže sa však stať, že búrky zostanú tesne za našimi hranicami v Rakúsku.

 

Popoludňajšie búrky by mali byť silnejšie, nakoľko sa očakáva, že v jednotlivých jadrách búrok sa bude vyskytovať aj krupobitie a a búrky budú stacionárnejšieho charakteru, čo môže priniesť prívalové zrážky.

Búrkový systém dorazí večer

Zaujímavejšie bude sledovať vývoj v oblasti Chorvátska, Slovinska, južného Rakúska a západného Maďarska, kde sa už teraz tvoria búrky a mal by sa postupne sformovať búrkový systém, ktorý by sa vo večerných hodinách mal dať do pohybu. 

Po 18:00 by už mal byť búrkový systém naplno sformovaný a jeho čelo by sa malo nachádzať v oblasti Grazu a Szombathely. Po 21:00 by mal začať postupovať aj nad naše územie.

 
 

Nateraz je otázna intenzita tohto búrkového systému, konkrétne to, s akou silou dorazí na naše územie. Napríklad nemecké modely avizujú, príchod až okolo 23:00, čo by znamenalo, že búrkový systém príde už značne oslabený a neprinesie také výrazné búrky a skôr pôjde o prechodné zosilnenie dažďa a silnejšieho vetra.

Naopak lokálne modely Aladin avizujú skorší príchod, už o 20:00 a predovšetkým krajný juhozápad by mohli zasiahnuť výraznejšie búrky. Detailnejšie informácie o situácii v jednotlivých okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd