Čo je to za opar nad nami? Na Slovensko dorazil dym z kanadských lesných požiarov

Čo je to za opar nad nami? Na Slovensko dorazil dym z kanadských lesných požiarov
Ema Bazhaykin

Napadlo vám pri pohľade na oblohu zahalenú oparom staré známe spojenie – saharský prach? Nie veru, saharský prach nie je to, čo môžeme v tieto dni pozorovať nad našimi hlavami. Nad našu oblasť dorazil dym z kanadských lesných požiarov.

V Kanade vytvorilo extrémne horúce počasie aj tento rok priaznivé podmienky pre lesné požiare. Hasiči doteraz bojujú s viac ako 300 požiarmi. Stovky obyvateľov už museli opustiť svoje domovy, tisíce ľudí môžu byť v dôsledku lesných požiarov kedykoľvek evakuovaní, uvádza The Guardian.

Oblaky dymu, ktoré je dobre vidieť aj na satelitných snímkach, pokrývajú značnú časť Kanady a Ruska. Tento dym sa vďaka vysokohorským prúdom už dostal aj nad Európu a Slovensko.

Dymový opar v oblasti karpatskej kotliny
Dymový opar v oblasti karpatskej kotliny, zdroj: Idokep

Dym prešiel tisíce kilometrov z Kanady až k nám do Karpatskej kotliny, kde vytvára opar dlhý 7 až 10 km.

Kanadu sužujú požiare už niekoľko mesiacov

Kanada zvádza neustály boj s lesnými požiarmi už niekoľko mesiacov po sebe. 

 

Rok 2023 sa ukázal ako rekordný rok pre lesné požiare v Kanade, kde zhorelo viac ako 18 miliónov hektárov zelených plôch a v jednom momente sa dym dostal dokonca až do Európy. Mnohé nasvedčuje tomu, že aj tohtoročná požiarna sezóna bude tragická.

Kanadská vláda už začiatkom apríla varovala, že pozoruje znepokojujúce trendy nadmerných teplôt a extrémneho sucha. „Vzhľadom na horúčavy a sucho v celej krajine môžeme očakávať, že sezóna lesných požiarov sa začne skôr a skončí neskôr,“ povedal minister pre núdzové situácie Harjit Sajjan.

A predpovede sa naplnili. Západná Kanada, región, ktorý zasiahlo veľké sucho a ktorý minulý rok zaznamenal najhoršiu sezónu požiarov v krajine, bol v plameňoch už od apríla tohto roku. 

V máji zasiahli požiare aj provinciu Alberta, kde v meste Fort McMurray museli evakuovať okolo 6 600 obyvateľov a požiar pohltil viac ako 11 000 hektárov lesa.

 

Požiare však nekončia ani s pribúdajúcimi mesiacmi a hasiči sú neustále v pohotovosti. V polovici júla sužoval oheň provinciu Newfoundland a Labrador. Pre veľké suchá a silný vietor sú hasiči takmer bezradní. V priebehu poldňa tu požiar narástol zo 600 hektárov na 10 000 hektárov a celkovo zhorelo už vyše 14 000 hekrátov.

Svoje domovy muselo opustiť vyše 9 000 obyvateľov. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd