Čínska raketa sa rozpadla na vyše 900 kúskov. Tie teraz predstavujú veľkú hrozbu

Čínska raketa sa rozpadla na vyše 900 kúskov. Tie teraz predstavujú veľkú hrozbu
Veronika Sádovská

Čínska raketa Long March 6A sa rozpadla na nízkej obežnej dráhe Zeme a vytvorila oblak stoviek úlomkov. Podľa organizácie LeoLabs, ktorá sleduje pohyb vesmírneho odpadu, sa ich môže vznášať až okolo 900.

Nosná raketa Long March 6A v utorok vyniesla na nízku obežnú dráhu Zeme 18 komunikačných satelitov, ktoré sú súčasťou projektu Qianfan Xingzuo alebo „Súhvezdie tisícich plachiet“, nazývané aj „Hviezdne spojenie G60“, ktoré je určené na poskytovanie širokopásmového prístupu k internetu.

Ide o reakciu Číny na systém Starlink od americkej spoločnosti SpaceX. Miliardár Elon Musk, chce nad Zem umiestniť 42-tisíc takýchto satelitov Starlink.

 

Stovky úlomkov môžu predstavovať hrozbu

Plán predpokladá vypustenie 108 satelitov v tomto roku a 648 do konca roku 2025 a poskytnutie „globálneho prístupu k internetu“ do roku 2027. V konečnom dôsledku bude do roku 2030 na nízkej obežnej dráhe Zeme 15 000 satelitov.

Tieto prvé čínske satelity boli síce úspešne rozmiestnené, ale podľa amerického vesmírneho veliteľstva sa raketa vo štvrtok na nízkej obežnej dráhe Zeme rozpadla. 

Spočiatku Slingshot Aerospace hlásil, že spozoroval asi 50 kusov raketového odpadu, potom v ten istý deň americké vesmírne velenie oznámilo, že ich zaznamenalo vyše 300 kusov a sleduje ich pohyb. V piatok radarové údaje organizácie LeoLabs zachytili najmenej 700 úlomkov, na ktoré sa raketa rozpadla a potenciálne ich môže byť viac ako 900.

Raketa sa podľa Slingshot Aerospace pravdepodobne rozpadla vo výške 810 kilometrov nad zemským povrchom a jej pozostatky predstavujú „významnú hrozbu pre nízku obežnú dráhu Zeme“ pod 800 km. Pre ISS ale nepredstavujú bezprostrednú hrozbu.

 

Situáciu stále preverujú

Presné riziko, ktoré predstavuje oblak trosiek, zatiaľ nie je jasné. Vzhľadom na nadmorskú výšku, v ktorej došlo k rozpadu, fragmenty rakety zostanú na mieste niekoľko rokov a niektoré dokonca desaťročia. Je však ťažké presne to predpovedať bez toho, aby sme poznali ich tvar, vysvetlil John L. Crassidis, profesor z univerzity v Buffale.

Ako zdôraznila Civotia Heath z LeoLabs, je to už druhýkrát, čo sa raketa rozpadla na nízkej obežnej dráhe Zeme. V novembri 2022 explodovalo telo čínskej nosnej rakety na nízkej obežnej dráhe Zeme a následne sa jej trosky rozšírili na vzdialenosť 320 až 1 500 km.

Podľa LeoLabs je v súčasnosti na nízkej obežnej dráhe Zeme takmer tisíc starých rakiet a ich počet neustále rastie vďaka čoraz častejším štartom do vesmíru. Úlomky vesmírnych lodí alebo satelitov unášané vysokou rýchlosťou, nazývané vesmírny odpad, predstavujú riziko kolízie s inými objektmi, ktoré vykonávajú súčasné misie vo vesmíre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd