Papričky, ktoré mnohí milujú práve pre ich štipľavosť, každým rokom strácajú pálivosť a sú jemnejšie. Môže za to počasie.
Extrémne počasie v hlavných oblastiach, kde sa pestujú čili papričky, tento rok narušilo ich odbyt, zvýšilo ceny a čo je najhoršie – papričky strácajú pálivosť a sú jemnejšie.
Podľa vedcov to nie je jednorazový jav, ale dlhodobý trend, informuje denik.cz.
Pálivosť čili pochádza zo skupiny špeciálnych alkaloidov v plodoch, vrátane kapsaicínu. Pálivosť obvykle zvyšujú teplejšie a suchšie podmienky.
Ideálne podmienky na pestovanie sú však stále ťažšie, pretože klimatické zmeny zvyšujú početnosť extrémov počasia, ako sú suchá, záplavy a silnejšie zrážky.
„Plodina tak absorbuje priveľa tejto dodatočnej vlhkosti a dostane sa do dužiny plodov čili papričiek. Zrazu sa ostrosť zriedi,“ hovorí agroekológ Kraig Kraft, ktorý skúma vplyv globálneho otepľovania na túto plodinu.
Sucho a extrémne horúco môžu tiež stresovať mladé rastliny a zabrániť tomu, aby vôbec vykvitli. Tohtoročné veľké sucho v Mexiku spôsobilo nedostatok červených zimných paprík jalapeños.
Podobne v Číne, ktorá je najväčším svetovým producentom čili, ovplyvnilo úrodu leto plné tajfúnov a záplav. Veľkoobchodné ceny červených čili papričiek tam stúpli na dvojročné maximum.
Vedci vytvárajú nové odrody, ktoré sú odolnejšie voči klimatickým zmenám a chorobám, problém je ale v zachovaní rovnakej chuti. Komerčné kuchyne sa tak musia prispôsobovať zmene chutí.
Kuchári uvádzajú, že musia používať viac papričiek ako pred rokmi, aby vykompenzovali nižšiu pálivosť, niekedy je zase potrebné zmeniť zmes a skombinovať rôzne druhy čili.
Kraft sa domnieva, že šéfkuchári budú nakoniec nútení hľadať inovatívne riešenia a aj alternatívy, pretože zmena klímy ovplyvňuje chuť potravín.
Ohrozuje to však hlboké kultúrne spojenie s tradičnou kuchyňou a takzvanou chuťou miesta.
„Ak sa zameriame na čili papričky a ich rolu v kulinárskych tradíciách, chuť daného miesta je často závislá na jedinom korení,“ povedal Kraft.
„Ak sa jeho dostupnosť obmedzí, nemožno ho jednoducho nahradiť niečím iným a očakávať rovnaký výsledok,“ dodal