Ciarán udrel naplno. Rýchlosť vetra vo Francúzsku presiahla 200 km/h. Orkán mieri k nám

Ciarán udrel naplno. Rýchlosť vetra vo Francúzsku presiahla 200 km/h. Orkán mieri k nám
Veronika Salayová

Je to tu! Ciarán už naplno vyčíňa v západnej Európe. Počas uplynulej noci naplno udrel na pobrežie Francúzska, kde fúkal vietor rýchlosťou vyše 200 km/h. Orkán teraz mieri k nám. 

Ciarán, hlboká tlaková níž nad Atlantickým oceánom, dorazil do západnej Európe. Na severozápade Francúzska a na južnom pobreží Veľkej Británie už meteorológovia zaznamenali veľmi silné nárazy vetra, porovnateľné so silou hurikánu 2. až 3. kategórie.

Ciarán dosiahol svoju maximálnu intenzitu vo Finistère vo Francúzsku s monštruóznym vetrom až 207 km/h na Pointe du Raz, 195 km/h na Ile de Batz a 190 km/h v Brignogane! Vo vnútrozemív Landivisiau a Saint-Ségal fúkal vietor rýchlosťou 163 km/h, informuje Meteo Express

Zdroj: Meteo Express
Zdroj: Meteo Express

Úrady v Bretónsku, najzápadnejšom regióne Francúzska, vyzvali ľudí, aby nevychádzali von a zostali doma v bezpečí. Dnes ráno pomaly prichádzajú prvé hlásenia o škodách, no ich presnejší rozsah bude zrejmý až v priebehu tohto dňa. 

Prvé hlásenia sa týkajú najmä popadaných a vyvrátených stromov, výpadkov elektrickej energie a poškodených striech. Vysoké vlny zaplavujú pobrežné oblasti a záplavy hlásia napríklad v lokalitách ako Carnac či v Dinarde v Ille-et-Vilaine.

V Breste vo Francúzsku silný vietor dokonca výrazne poškodil žeriav. Vietor bol natoľko silný, že odtrhol časť železného ramena.