Chystáte sa na huby? Na toto si rozhodne dávajte pozor

Chystáte sa na huby? Na toto si rozhodne dávajte pozor
Veronika Sádovská

Pri zbere húb sa oplatí pamätať na určité pravidlá, ktoré nám umožnia vrátiť sa domov bezpečne s košíkom chutných lesných pokladov. Čo robiť, keď určitú hubu nepoznáme, ako sa obliecť do lesa a nestratiť sa v ňom?

Daždivé počasie konečne praje aj hubám a mnohí si už prišli na svoje. Pri hubačke sa však treba riadiť pár jednoduchými pravidlami, aby ste sa z nej vrátili či prišli s tými správnymi hubami. Rovnako treba rešpektovať aj prírodu a zvieratá v lese, kde sme ako ľudia stále len na návšteve.

Ako sa teda vybrať na huby, aby to pre vás a prípadne aj vašu rodinu neskončilo zle? Prečítajte si pár našich tipov.

 
 

Ak huby nepoznáme, nezbierame ich

Prvé a najdôležitejšie pravidlo znie, že ak si nie sme 100 % istí danou hubou, nezbierame ju. Je to pre nás oveľa bezpečnejšie. Mnohé jedlé huby majú svoje náprotivky, ktoré sú im veľmi podobné a v tom lepšom prípade sú "len" nejedlé. Stačí len jeden iný znak (ako iný tvar klobúka či prstenec okolo hlúbika) a môže ísť o jedovatú hubu.

Nie je hanbou používať pri hubačke aj atlas či aplikáciu na identifikáciu huby. Začínajúcim hubárom sa odporúča zbierať hlavne hríby. Ak sa doma po zjedení jedla z húb nebudete cítiť dobre, objaví sa zvracanie, hnačka či iné ťažkosti, je na mieste okamžite vyhľadať lekára a neriešiť túto situáciu domácou lekárničkou.

Hríb smrekový
Hríb smrekový, foto: Ján Šuvada

Pohybujeme sa len v známom teréne

Pri zbere húb tiež stojí za to pamätať na to, aby ste sa nestratili. Ako zabezpečiť, aby ste nestratili orientáciu v teréne? V prvom rade, ak narazíme na miesto s hojným výskytom húb, skúsme "sa nezblázniť". Skúsme neprepadnúť hubárskemu šialenstvu, zistiť, kedy začíname zbierať huby, kde sme a odkiaľ sme prišli.

Využime svetové strany a pozorujme Slnko, ktoré je tam niekde viditeľné. Ak nie, oplatí sa využívať dostupné aplikácie aj na smartfónoch. Pozorujte a dobre si zapamätajte oblasť, kde sa pohybujeme a odkiaľ sme prišli. Les je na mnohých miestach veľmi charakteristický. Sú tam deliace čiary, cesty, hraničné kamene. Dokonca aj infraštruktúra, ktorá je novovybudovaná v lese, alebo stĺpy elektrického vedenia sú tiež nejakým spôsobom očíslované.

 

Pozor na kliešte

Ešte aj v tejto dobe sú kliešte stále aktívne a určite si nechcete z hubárčenia priniesť ďalšiu trofej navyše v podobe lymskej boreliózy či kliešťovej encefalitídy. Preto by ste si mali obliecť mikinu, bundu, košeľu s dlhým rukávom, dlhé nohavice a topánky, ktoré zakrývajú členok. Je tiež dobré mať pokrývku hlavy, ktorá zakrýva krk a, samozrejme, použiť repelent.

Toto sú najzákladnejšie pravidlá pri hubárčení, aj pohybe v lese. Nezabúdajme, že treba byť opatrní a vždy dať zvieratám okolo seba vedieť, že tam sme. Zabránime tým nepríjemným incidentom stretu s divou zverou. Pamätajme na to, že les je ich domovom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd