Chystáte sa dovolenku na tento známy ostrov v Stredomorí? Je tu však jeden PROBLÉM

Chystáte sa dovolenku na tento známy ostrov v Stredomorí? Je tu však jeden PROBLÉM
Veronika Salayová

Tento známy ostrov v Stredomorí patrí medzi obľúbené dovolenkové lokality Európanov vrátane Slovákov. Na ostrove však majú veľký problém − dochádza im voda...

Reč je o talianskej Sicílii, ktorá je častou voľbou číslo 1 pre mnohých Slovákov. Na tomto známom talianskom ostrove majú obrovský problém, ktorý môže ovplyvniť aj kvalitu vašej dovolenky. 

Už vyše mesiaca na Sicílii nepršalo a zásoby vody sa domácim rýchlo míňajú. Vláda vyhlásia v tejto súvislosti núdzový stav na Sicílii, ktorý je už v platnosti.

Nádrže s vodou sa začínajú míňať a pitnej vody je nedostatok. Talianska vláda už vyčlenila prvých 20 miliónov na boj proti vodnej kríze.

 

Je len začiatok leta a voda už dochádza

„Už vyše mesiaca tu nepršalo a bojíme sa, že dážď neuvidíme skôr ako na jeseň. Snažíme sa urobiť všetko preto, aby taká vzácna komodita, akou je voda, bola dostupná aj pre občanov,“ uviedol uviedol prezident sicílskeho regiónu Renato Schifani na tlačovej konferencii. 

Ak bude tento trend pokračovať, tak vláda pristúpi k tomu, že voda bude na prídel. Leto len začalo a vody je už málo. Obyvatelia nevedia, čo bude ďalšie týždne a mesiace. Nie je vylúčené, že nedostatok vody sa dotkne aj dovolenkárov. 

Nejde však o nový problém na Sicílii − ostrov mal aj minulý rok rovnaký problém. Celkovo Taliansko už viac rokov bojuje s vodnou krízou, a to nielen juh krajiny, ale aj severné oblasti pod Alpami.

 

Môže sa ľahko stať, že tento rok bude ešte horší ako minulý. Ak by sa naplnili katastrofické scenáre ohľadom vodnej krízy, Talianom hrozí, že už v lete nebudú mať reálne dosť vody a budú vážne trpieť jeho nedostatkom.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd