Chystá sa najväčšia evakuácia od roku 2017. Oko hurikánu vyženie z domovov masy ľudí

Chystá sa najväčšia evakuácia od roku 2017. Oko hurikánu vyženie z domovov masy ľudí
Veronika Sádovská

Florida sa pripravuje na najmasovejšiu evakuáciu od hurikánu Irma v roku 2017. Oko hurikánu prejde priamo cez obývané územia, obavy sú tak na mieste. Ohrozené sú desaťtisíce obyvateľov.

Najvyšší predstaviteľ núdzového manažmentu štátu uviedol, že sa pripravuje na najväčšia evakuácia od hurikánu Irma v roku 2017, keďže na Floride sa schyľuje k ďalšiemu veľkému hurikánu. To všetko len týždeň a pol po tom, čo hurikán Helene zničil západné pobrežie tohto istého štátu.

Riaditeľ núdzového riadenia na Floride Kevin Guthrie sa v nedeľu ráno objavil s guvernérom Ronom DeSantisom v štátnom núdzovom operačnom centre v Tallahassee. Hurikán Milton by mal doraziť na pevninu ako hurikán 3. kategórie.

 

Oko hurikánu prejde priamo cez mestá

Podľa aktuálnych predpovedí prejde hurikán priamo cez centrálnu časť pevniny a jeho stred rovno cez obývané oblasti. Očakávajú 10 až 20 stôp vysoké vlny, teda až šesť metrov vysoké, ktoré môžu zaplaviť záliv Tampa a spôsobiť znova vyliatie mnohých riek.

To všetko sa udeje len nedávno po tom, čo hurikán Helene úplne zdevastoval západné pobrežie tohto istého štátu. Pripravuje sa tak najrozsiahlejšia evakuácia od ďalšieho ničivého hurikánu Irma, ktorý zasiahol štát v roku 2017.

Príchod hurikánu Milton
Príchod hurikánu Milton, NOAA

 

 


Hurikán Milton posilní na 3. kategóriu

Hurikán Milton sa sformoval v Mexickom zálive v nedeľu popoludní a prognostici očakávajú, že búrka v najbližších dňoch rýchlo zosilnie na veľký hurikán. Oblasti, ktoré sú najviac ohrozené, sa stále spamätávajú z Helene a hurikánu Ian zo septembra v roku 2022.

DeSantis uviedol, že súčasný výnimočný stav rozšíril z 35 na 51 okresov zo 67 všetkých okresov štátu. Zároveň Guthrie povedal obyvateľom, ktorí nie sú zo zdravotných dôvodov závislí na energiách a žijú v novších domoch, „ak ste vo vnútrozemí (a nie ste v evakuačnej zóne, môže byť pre vás lepšie zostať v miesto." Tiež vyzývajú, že ak obyvateľov oslovia úrady s evakuáciou, nemajú váhať a odísť do bezpečia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd