Chorvátske more je neobvykle teplé a dosahuje až +30 °C. Toto tu už dlho nebolo

Chorvátske more je neobvykle teplé a dosahuje až +30 °C. Toto tu už dlho nebolo
Veronika Salayová

Vlna extrémnych horúčav sa podpísala aj pod teplotu Stredozemného mora. Voda stúpa k vysokým teplotám, a to až k +30 °C, čo tu dlho nebolo. 

Africká anticyklóna sa postarala o extrémne dlhú vlnu horúčav na juhu Európy. Historické vlny horúčav s teplotami nad +40 °C sú najintenzívnejšie na Balkánskom polostrove a v juhovýchodnej Európe. Horúce sú aj moria v oblasti Stredozemného mora, ktoré miestami dosahujú až  +30 °C.

Teploty atakujú rekordy

Teploty sa v týchto dňoch šplhajú poriadne vysoko a takéto teploty sú už priam neznesiteľné. Teploty nad +40 °C boli v posledných dňoch zaznamenané v Rumunsku, Srbsku, Albánsku, Bulharsku, Bosne, Severnom Macedónsku a Grécku.

 

Tento horúci vzor počasia bude pokračovať v južnej Európe celý týždeň. Od utorka do piatka sa podľa predpovedí popoludňajšie teploty vyšplhajú do +40 °C na celom strednom a východnom Balkáne vrátane stredného a južného Talianska.

Najvyššie teploty v utorok a stredu by mohli ohroziť doteraz platné teplotné rekordy pre časti Srbska a Rumunska a teploty by lokálne mohli dosiahnuť teplotu až +45 °C.

Horúco bude aj v Albánsku, Severnom Macedónsku a v Grécku na južnom Balkáne. Toto dlhotrvajúce horúčavy zhorší pretrvávajúce sucho na juhu a môže spôsobiť ďalšie požiare.

Teplota Jadranského mora je nezvyčajne vysoká

Horúce počasie výrazne ohrieva aj teplotu mora. Časti Tyrrhénskeho mora, väčšina Jadranského mora, Iónske more a Egejské more zažívajú tento mesiac veľmi vysoké teploty vody a stúpajú až k +30 °C, čo sú pre oblasti Stredozemného mora abnormálne vysoké hodnoty.

anomálie teplôt Stredozemného mora
anomálie teplôt Stredozemného mora, zdroj: SWE



 

Ako vidíme na obrázku vyššie, obzvlášť vysoké sú teploty práve Jadranského mora, kde dovolenkuje mnoho Slovákov.

Takéto vysoké teploty navyše môžu priať vzniku nebezpečných medikánov, čo sú tropické cyklóny v Stredozemnom mori. 

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd