Chcete tri milióny dolárov? Stačí vyriešiť túto jednu záhadu vo vesmíre

Chcete tri milióny dolárov? Stačí vyriešiť túto jednu záhadu vo vesmíre
Veronika Sádovská

NASA ponúka 3 000 000 dolárov každému, kto dokáže vyriešiť túto jedinú vec vo vesmíre, ktorá už vedcov trápi veľmi dlho. Za vyriešenie tejto záhady ponúkajú rozprávkovú odmenu.

NASA nemá núdzu o peniaze, o tom niet pochýb a tak teraz ponúkajú 3 milióny dolárov jednotlivcovi, ktorý dokáže vyriešiť jednu vec vo vesmíre. Vesmírna agentúra má vo vesmíre veľa problémov a každý, kto im pomôže s jedným z nich, čaká na finančnú odmenu.

Vesmírna agentúra teraz napreduje s projektom, ktorý by opäť poslal ľudí na Mesiac, pričom prvá posádka po50 rokoch by mala pristáť na jeho povrchu v septembri 2026. Veľmi očakávaná misia pošle na náš satelit prvú ženu a prvého človeka inej farby pleti ako bielej.

 

Čelí tomuto problému

To, ako  sa dostanú na Mesiac už vymysleli, teraz hľadajú pomoc so zlepšením udržateľnosti dlhodobých lunárnych misií. Agentúra hľadá pomoc s novými spôsobmi spracovania rôznych druhov odpadu vrátane starého oblečenia a obalov z potravín.

Amy Kaminski, programová výkonná riaditeľka programu Ceny, výzvy a Crowdsourcing NASA, povedala: „Udržateľná prevádzka je pre NASA dôležitým faktorom pri objavovaní a výskume mimo nášho domova aj na Zemi. Touto výzvou hľadáme inovatívne prístupy verejnosti k nakladaniu s odpadom na Mesiaci a snažíme sa preniesť získané poznatky späť na Zem v prospech nás všetkých."

Dúfajú, že sa im podarí bojovať proti týmto problémom s nedávno ohlásenou výzvou LunaRecycle Challenge, dvojfázovej súťaže, do ktorej sa ľudia môžu zapojiť, aby pomohla NASA byť udržateľnejšou, pokiaľ ide o vesmírne misie.

 

Okolie Zeme je silno znečistené

Niet pochýb o tom, že NASA je plne odhodlaná byť udržateľnejšou, čo uvádza aj v tlačovej správe: „NASA sa zaviazala k trvalo udržateľnému prieskumu vesmíru. Keď sa pripravujeme na budúce ľudské vesmírne misie, bude potrebné zvážiť, ako budú prúdiť rôzne toky odpadu, vrátane pevného odpadu, ktorý je možné minimalizovať – ako aj to, ako možno odpad skladovať, spracovávať a recyklovať vo vesmírnom prostredí, takže na Zem bude potrebné vrátiť len málo odpadu alebo vôbec žiadny.“

V posledných rokoch pribúdajú správy o tom, ako odpad z vesmíru nekontrolovane padá na Zem, či robí problémy aj vesmírnym lodiam pri orientácii. Okolie našej Zeme je doslova prehustené odpadom a riešiť to začala okrem NASA aj ESA (Európska vesmírna agentúra). Štart misie CLEAR, ktorá má pomôcť vyčistiť európsky odpad, je naplánovaný na roky 2025 až 2026.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Zajtra
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
18 °C / -1 °C
Sergej
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd