CHAOS po erupcii Etny: Všade samý popol, letiská sa zatvárajú

CHAOS po erupcii Etny: Všade samý popol, letiská sa zatvárajú
Ema Bazhaykin

Sicília sa po erupcii Etny pokryla doslova celá popolom. Na letiskách panuje chaos, popol postupuje ďalej na juhovýchod.

Včerajšia erupcia Etny vytvorila stĺp z popola, ktorý sa vypína 4 500 metrov nad morom a pokrýva jednu obec za druhou. V mestách a na letiskách panuje chaos, popol pokračuje ďalej na juhovýchod do okolia Syrakúz. 

Správcovská spoločnosť letiska Catania (SAC) oznámila, že v dôsledku erupčnej aktivity Etny a súčasného vypúšťania sopečného popola do atmosféry krízová jednotka nariadila uzavretie sektorov vzdušného priestoru B2 a B3.

„Pristávacia dráha je nepoužiteľná z dôvodu veľkého spadu sopečného popola na ihrisko, a preto sú pozastavené prílety aj odlety,“ vysvetľuje SAC.

 

„Letová prevádzka sa obnoví po odstránení sopečného popola. V súčasnosti sa odhaduje, že letové aktivity bude možné obnoviť o 15:00 h. Cestujúcich preto žiadame, aby nechodili na letisko, pokiaľ si u leteckej spoločnosti neskontrolovali stav svojho letu. O ďalších aktualizáciách budeme informovať čoskoro,“ dodávajú.

Sopečná aktivita slabne

Aj keď popol miestnym neustále robí starosti, dobrou správou je, že sopečná aktivita postupne slabne.

INGV (Taliansky národný inštitút pre geofyziku a vulkanológiu) dnes znížil úroveň letovej výstrahy z červenej na oranžovú, keďže emisie popola už nie sú detekované.

Aj hodnoty vulkanického otrasu a indikátory energie magmatických kanálov Etny, klesli v noci z „červenej“ do „žltej“ zóny a v súčasnosti stále klesajú, aj keď sa stále pohybujú na stredne vysokých úrovniach.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Zajtra
Jasno
32 °C / 17 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno
34 °C / 17 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Jasno
34 °C / 15 °C
Nina
Sobota
Jasno
35 °C / 15 °C
Margita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd