Cez východ sa prehnala výrazná supercela. Priniesla intenzívne zrážky a krúpy

Zuzana Macháčová

Začiatok týždňa je poriadne búrlivý. Intenzívne búrky sužujú najmä východné Slovensko. Nad obcou Banské sa prehnala supercela sprevádzaná krupobitím. 

Slovensko sužujú od ranných hodín intenzívne búrky, ktoré sú sprevádzané intenzívnymi zrážkami a krupobitím.

Voda zaplavuje viaceré mestá a obce na východe Slovenska. Autám doslova záplavová voda umýva podvozky.

Supercela v Banskom

Obcou Banské v okrese Vranou nad Topľou sa popoludní prehnala supercela. Tá bola sprevádzaná krupobitím. Ľadové krúpy dosahovali priemer okolo 2 cm. 

Supercela na východe, zdroj: Miroslava Uchaľová
Supercela na východe, zdroj: Miroslava Uchaľová

Supercelárna búrka sa dnes prehnala aj okolím Prešova a Prešovom samotným. Dnešné búrky poriadne nabrali na sile a výsledkom je aj táto desivá supercela.

Supercela sa skladá z búrkovej bunky, ktorá sa neustále obnovuje. Od bežnej búrky sa líši svojou dlhšou životnosťou. Prináša so sebou krúpy a intenzívnu prietrž mračien. Na oblohe sa stáča v smere stredného vetra doprava, čo šlo pozorovať aj v okolí mesta Prešov, ale aj obcou Banské.

 

Dnes sa najintenzívnejšie búrky vyskytujú v Košickom kraji, kde spôsobujú problémy predovšetkým prívalové zrážky. V meste Košice zaznamenali viac ako 35 mm zrážok. 

Búrky stále neutíchajú. Nad východným územím aktuálne mieria ďalšie vlny búrok, ktoré môžu situáciu ešte skomplikovať. Aby toho nebolo málo, tak sa na západe vyskytla aj tromba.Tá vznikla pri Kolárove, kde veľa nechýbalo a mohlo vzniknúť tornádo.

Búrky nad Slovenskom doslova vybuchujú

Dnes búrky nad našim územím doslova vybuchujú. Deje sa tak preto, že nad našou oblasťou sa nachádza rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje nielen u nás, ale prakticky v celej Európe vlhký a teplý vzduch. Ten sa výrazne labilizuje a v tomto labilnom vzduchu vznikajú spomínané prehánky a intenzívne búrky.

 

Dnešné búrky sú najintenzívnejšie počas tejto série búrlivých dní, ktoré máme za sebou. Všetky informácie ohľadom búrok sledujete s nami ONLINE.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd