Cez víkend dorazí ďalšia vlna saharského prachu. Je to normálne? Áno, je...

Cez víkend dorazí ďalšia vlna saharského prachu. Je to normálne? Áno, je...
Veronika Salayová

Cez víkend nad Slovensko dorazí saharský prach, ktorý mnohým konšpirátorom nedá spávať. Je to normálne? Áno, je, pretože ide o prirodzený proces v atmosfére. 

Saharský prach nad Slovenskom mnohým nedá spávať a nájdu sa aj takí, ktorí vôbec neveria, že naozaj ide o malé prachové čiastočky zo Sahary, ktoré k nám putujú v atmosfére vzdušným prúdením.

Kým väčšina populácie chápe, že nejde o nič nezvyčajné a saharský prach bežne putuje do rôznych častí sveta, rovnako ako dym pri rozsiahlych požiaroch a pod., sú medzi nami aj takí, ktorým to proste nevysvetlíte a „idú si svoje“.

Na otázku, či je to normálne, znie odpoveď: Áno! Dialo sa v minulosti, deje sa to teraz a bude sa to diať aj v budúcnosti. Rozdiel je len v tom, že v modernej dobe sme viac informovaní o týchto témach, čo však neznamená, že v minulosti nič také neexistovalo.  

 

Hoaxov ohľadom saharského prachu je veľa a tých, ktorí veria niečomu inému, nebudeme presviedčať o opaku, lebo to zväčša nemá žiadny zmysel. Ale chceli sme o niečom inom...

Víkend na Slovensku „v zajatí“ saharského prachu

Cez víkend sa opäť nad naše územie dostane saharský prach. Dobrou správou je, že ho nebude príliš veľa, ale predsa... Môže sa stať, že zakalí oblohu do žlto-hnedým tónov a jasná obloha tak stratí svoju nebíčkovomodrú farbu. 

Saharský prach sa v atmosfére začne nasúvať zo západu v sobotu popoludní a nad naším územím zotrvá do pondelka, predpovedá model SKIRON, ktorý analyzuje množstvo saharského prachu v atmosfére nad Európou. 

 

Najväčšie zaťaženie saharského prachu bude v nedeľu ráno na západnom Slovensku, kedy sa bude pohybovať na hodnote okolo 826 mgr/m2. Následne bude prachu v našej atmosfére menej a menej. 

zaťaženie saharským prachom v nedeľu ráno
zaťaženie saharským prachom v nedeľu ráno, zdroj: SKIRON

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd