Cez Slovensko prefrčí front so silným vetrom, na ktorý si dajte pozor

Peter Minárik

Teploty začínajú na našom území stúpať a v najteplejších lokalitách atakujú teplotu až hranicu +35 °C. V priebehu zajtrajšieho dňa bude na našom území ešte teplejšie, no treba sa pripraviť na popoludňajší prechod studeného frontu, ktorý prinesie búrky, no predovšetkým prudký nárazový vietor.

Na našom území aktuálne zažívame slnečné a veľmi teplé počasie. Teploty sa už dostali cez tropickú hranicu +30 °C a v najteplejších regiónoch Slovenska začínajú teploty atakovať aj hranicu +35 °C.

O 13:00 bolo najteplejšie v Mužli, kde sa teplota dostala na +34,1 °C. Toto rozhodne nie je konečná hodnota a v najbližších chvíľach pôjdu teploty ešte o čosi vyššie.

Na obzore je však už zmena. Front, ktorý už druhým dňom ovplyvňuje a narúša olympiádu v Paríži sa počas zajtrajšieho dňa dostane nad naše územie a prinesie potencionálne nebezpečné počasie.

 

Príliv horúceho vzduchu vyvrcholí v nedeľu

Od juhozápadu sa nad naše územie dostáva teplý vzduch, ktorého príliv počas zajtrajšieho dňa vyvrcholí.  Teploty v najteplejších lokalitách nášho územia prekonajú hranicu +35 °C.

V priebehu zajtrajšieho dňa dokonca teploty v najteplejších oblastiach budú atakovať hodnoty až okolo +37 °C. Medzi oblasti, kde by malo byť najteplejšie bude patriť oblasť okolo Dudiniec, či Štúrova.

Stále však budeme na tom relatívne dobre. V Maďarsku, či na Balkáne by totiž teploty mohli dokonca atakovať hranicu +40 °C.

Potom prefrčí front so silným vetrom

Numerické modely počítajú s tým, že v nedeľu popoludní dôjde na našom území k prudkej a náhlej zmene. Cez naše územie totiž bude postupovať studený front, ktorý doslova prefrčí.

 

Rýchly presun frontu bude evidentný. Prvé problémy totiž prídu okolo 14:00 a už okolo 18:00 sa bude na západnom Slovensku dokonca vyjasňovať.

Studený front postúpi v nedeľu popoludní nad naše územie z Moravy. Stále nie je celkom jasné to, v akej intenzite príde a aká výrazná bude búrková činnosť. Búrky sa takmer určite očakávajú na strednom Slovensku a postupne aj na východe, no na západnom Slovensku sa nemusí vyskytnúť blesková aktivita vôbec.

Niektoré numerické modely dokonca počítajú s tým, že na západe Slovenska nemusí ani len zapršať. Oveľa viac však budeme vedieť dnes večer s najčerstvejšími prepočtami.

Na čo sa však pripraviť je silnejší vietor. Prechod frontu nemusí byť bleskovo, ani zrážkovo výrazný, no celkom iste ho pocítime na čoraz silnejúcom vetre.

Na väčšine územia počítajte s prechodným zosilnením vetra, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 70 km/h. Na západnom Slovensku počítajte s možnosťou aj silnejšieho vetra, ktorý môže dosahovať poryvy aj okolo 90 km/h.

V nedeľu sa pripravte na vlnu horúčav, ktorú rýchlo schladí prechod studeného frontu, ktorý môže priniesť aj nebezpečný vietor. Viac o načasovaní v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd