Cez deň +40 °C a v noci nad +25 °C. Oddnes začína v Chorvátsku ďalšia vlna horúčav

Cez deň +40 °C a v noci nad +25 °C. Oddnes začína v Chorvátsku ďalšia vlna horúčav
Veronika Salayová

Tento víkend sa v Chorvátsku začína ďalšia vlna horúčav. Na pobreží Jadranského mora sa očakávajú teploty do +40 °C a úľava nepríde ani v noci, kedy budú teploty okolo +26 °C. 

Chorvátsky štátny hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal výstrahy pred horúčavami. Červený poplach, t. j. najvyšší stupeň, zostane v platnosti v mnohých regiónoch krajiny až do utorka, keďže teploty budú každý deň stúpať k +40 °C.

Obzvlášť neznesiteľné horúčavy sa očakávajú v okolí Rijeky, Dubrovníka a Splitu. Horúčavy budú úmorné aj v noci, a DHMZ informovalo, že v sobotu v oblasti Dubrovníka minimálna teplota cez noc pravdepodobne prekročí +26 °C.

 

Horúčavy v Chorvátsku budú trvať aj budúci týždeň

 

V kontinentálnej časti krajiny si budú môcť obyvatelia vydýchnuť aspoň cez noc, no na pobreží sa musia dovolenkujúci pripraviť na . „Musíme sa prispôsobiť, pretože v druhej polovici augusta budeme čeliť teplotne nadpriemerným teplotám najmä na juhu Chorvátska,“ uviedol chorvátsky meteorológ Zoran Vakula.

Vlna horúčav by mala vyvrcholiť začiatkom budúceho týždňa. Koncom tohto týždňa a začiatkom budúceho bude chorvátske pobrežie Jadranu čeliť horúcom dňom a veľmi teplým nociam.

Niektoré oblasti by mohli spochybniť aj denné záznamy a pokoriť doterajšie rekordy. 

Riziko vlny horúčav, ktorá môže ovplyvniť zdravie, bude preto veľmi vysoké. Riaditeľstvo civilnej obrany chorvátskeho ministerstva vnútra odporučilo vodičom, aby sa vyhýbali cestovaniu počas najväčších horúčav dňa a neodchádzali bez vody. 

 

Dehydratácia predstavuje vážne zdravotné riziko v dňoch, keď sú teploty mimoriadne vysoké a zvýšené potenie vedie k strate vody, zdôraznili úradníci. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd