Česko zaznamenalo nový rekord: Spadlo neuveriteľné množstvo zrážok

Česko zaznamenalo nový rekord: Spadlo neuveriteľné množstvo zrážok
Ema Bazhaykin

Česko má na konte nový, avšak mimoriadne tragický rekord. Postarali sa oň extrémne zrážky, ktoré u susedov spôsobili rozsiahle povodne v polovici septembra.

Víkend z 13. na 15. septembra sa navždy zapíše do dejín Česka ako veľká tragédia. Extrémne zrážky  najmä na východe krajiny spôsobili záplavy, aké nemajú obdoby.

Voda napáchala enormné škody, nanešťastie si však brala aj životy. Podľa nových dát sa ukazuje, že povodne dosiahli skutočne nevídané rozmery – českí meteorológovia namerali nový rekord.

Zrážky boli skutočne extrémne

Meteorológovia namerali nový rekord denného úhrnu zrážok v Česku zo 14. septembra 2024, informuje Český hydrometeorologický ústav.

 

V priebehu septembrových povodní bol v Jeseníkoch na stanici Loučná nad Desnou, Švýcárna, nameraný 14. septembra 2024 denný úhrn zrážok 386 mm.

Úhrn zrážok v Česku medzi 12. až 16. septembrom 2024
Úhrn zrážok v Česku medzi 12. až 16. septembrom 2024, zdroj: ČHMÚ

Stanica Švýcárna je prevádzkovaná Výskumným ústavom lesného a vodného hospodárstva od 1. októbra 2020 v nadmorskej výške 1306 m n. m. v spolupráci s ČHMÚ, meranie je priebežne kontrolované a stanica meria spoľahlivo.

Dáta do národnej databázy sa preberajú vždy po skončení mesiaca, preto bol tento rekord objavený až teraz.

 

Úhrn zrážok prekonal aj doterajší rekord

Tento mimoriadny úhrn zrážok (386 mm) teda možno považovať za nový najvyšší nameraný denný úhrn v Česku. 

Prekonaný tak bol doterajší rekord 345,1 mm z 29. júla 1897, ktorý bol nameraný na stanici Bedrichov, Nová Lúka (780 m n. m.).

O významnej extrémite zrážkovej situácie zo soboty 14. septembra 2024 vypovedá, že v Jeseníkoch na viacerých miestach napršalo cez 200 mm.  

V Adolfoviciach (stanica VaK Jeseník) to bolo 337 mm, 305 mm v Kúpeľoch Lipová a 283 mm v Hermanoviciach a na ďalších staniciach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd