ČESKO: Situácia sa stabilizuje, no problémy pretrvávajú. Po 7 ľuďoch ešte pátrajú

Veronika Salayová

U našich susedov sa situácia ohľadom povodní už stabilizuje a mnohé vodné toky na severe Čiech už klesajú, no problémy sú v krajine naďalej veľké. Povodne si vyžiadali 3 životy, no 7 ľudí je stále nezvestných. 

Povodňových stavov v Česku ďalej ubudlo. Veľká voda sa s výnimkou južných Čiech presúva z horných na stredné a dolné toky. Povodňový stupeň ohrozenia bol ráno najmä na juhočeských riekach a tiež na Odre, Opave, Morave a Labe, informuje ČT24.

V Plzenskom kraji platili ráno povodňové stupne na šiestich riekach. Klabava v Novej Hute na Rokycansku sa od pondelka drží na 2. stupni. Podľa dostupných informácií rieky nespôsobujú v kraji problémy.

V Pardubickom kraji zostávajú rieky na štyroch miestach na najvyššom, 3. povodňovom stupni. Ich hladiny kulminujú alebo už začali klesať, ako informuje český web. 

 

Na dolnom toku Labe v Ústeckom kraji platí stále 3. povodňový stupeň. Hladina ďalej stúpa. Kulmináciu očakávajú vodohospodári v utorok večer, rieka by sa mala na väčšine územia udržať v koryte.

Vodné toky zväčša klesajú, no problémy ešte pretrvávajú

Zaplavená je napríklad cesta do Dolného Žlebu na Děčínsku a zatopené sú niektoré polia, ihriská a voľné plochy na Litoměřicku.

Na južnej Morave sa očakáva na väčšine tokov pokles hladín, viac vody potečie ale Brnom. Hladina priehrady v Brne sa blíži k hrane prelivu.

Dobrou správou je, že voda v uliciach Opavy už opadla a odhalila skazu, ktorú spôsobila. Primátor škody odhaduje na miliardy korún. Zničená je športová hala aj futbalový štadión.

 

S následkami povodní pomáhajú všetky záchranné zložky, v zasiahnutých lokalitách pomôžu aj vojaci. Rozsiahle záplavy majú v tuzemsku tri obete, polícia tiež nezvestuje sedem ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd