ČESKO: Situácia sa zhoršuje a je horšia ako v roku 1997. Nastúpia už aj armáda. Spadlo vyše 450 mm

Veronika Salayová

Situácia na Slovensku je zlá, ale o niečo vážnejšia je v Česku, kde prebiehajú početné evakuácie. Do ulíc vyrazila ja armáda. Celé Jesenicko je odrezané od sveta!

Oblasť Jesenicka je podľa polície momentálne úplne nedostupná kvôli neprejazdným cestám, ktoré sú na mnohých miestach podmyté. Policajti zároveň žiadajú vodičov, aby neriskovali a do oblasti vôbec nejazdili.

Kritická situácia je v obciach Hanušovice alebo Jeseník, kde zasahuje armáda. Malú Úpu v Krkonošiach zase odrezali od českého vnútrozemia zosuvy pôdy. Ostravsko bude mať na železnici škody za stovky miliónov korún, uviedli železniční hasiči. V Moravskosliezskom kraji sa teraz nejazdí prakticky nikde, dodali.

Zasahuje aj armáda

„Aktuálne sa nemožno dostať do mesta Jeseník. Komunikácie sú pod vodou a uzavreté. Na Šumpersku došlo na niekoľkých miestach k pretrhnutiu protipovodňových hrádzí,“ informovala hovorkyňa olomouckej krajskej polície Ivana Skoupilová. Mesto Jeseník vyzvalo obyvateľov, aby sa presunuli do vyšších poschodí alebo na strechu a vyčkali na záchranárov. „Zasahuje armáda ČR. Skontrolujte aj svojich susedov,“ apeluje mesto na špeciálnych stránkach, informuje ČT24.cz.

 

Horskú obec Malú Úpu vo východných Krkonošiach zase odrezali od českého vnútrozemia zosuvy pôdy. Cesta II/252 od križovatky na Pec pod Sněžkou po štátnu hranicu s Poľskom je uzavretá, povedala policajná hovorkyňa Martina Jandová.

Niektoré komunikácie v obci pre miestnych obyvateľov a zložky integrovaného záchranného systému sú ale prejazdné. Prístup na Hornú Malú Úpu je možný z Poľska. V úseku cesty medzi Spáleným Mlynom a Pomeznými Búdami sú zosuvy pôdy, preto bol tento úsek v noci uzavretý.

Historická povodeň na Opave

Jedna z najvážnejších situácií v súvislosti s povodňami je v Opave. Mesto podľa jeho zástupcov čakajú ťažšie chvíle ako v roku 1997. Radnica ďalej apeluje na občanov, aby sa z ohrozených oblastí evakuovali, informuje TVNova.cz.

Prietok v rieke dosahuje až 100-ročnú úroveň. Podľa predstaviteľov mesta i kraja je situácia v meste horšia, než bola v roku 1997. „Je to horšie, než ako v sobotu uvádzali prognózy. Vody je oveľa viac,“ dodáva hovorca mesta Roman Konečný pre český portál. Na území Čiech spadlo už 450 mm zrážok.

 


Opava už zatopila časť tamojšieho sídliska Kateřinky. Voda sa navyše sídliskom ďalej valí. „Znovu apelujeme na obyvateľov a ďalších miest ohrozených vodou, aby využili možnosti dočasného ubytovania v evakuačných miestnostiach a buď sa dostavili sami na ZŠ Vrchnej alebo Stredisko voľného času v Jaselskej ulici, alebo na presun použili autobusy MHD. Tie opäť odchádzajú určenými nástupnými miestami deviatich hodín,“ uvádza mesto na sociálnej sieti.

Ostravsko bude mať na železnici po terajších dažďoch a povodniach škody za stovky miliónov korún. V Moravskosliezskom kraji sa nejazdí prakticky nikde, oznámili pred 10:00 hasiči Správy železníc.

Podľa Českých dráh kvôli nezjazdnosti ciest predovšetkým na Jesenicku a Ostravsku nie je možné na mnohých miestach ani zaviesť náhradnú autobusovú dopravu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd