Česko aktualizuje svoje výstrahy, no smerom k horšiemu

Veronika Sádovská

Aktuálne predpovede pridávajú pre Českú republiku a Poľsko ďalšie zrážky a silný vietor. Kvôli tomu meteorológovia upravili aj výstrahy, avšak smerom k horšiemu. Do ohrozených oblastí pridali ďalšie okresy.

Dnešná aktualizácia výstrah v Českej republike rozširuje včerajšie výstrahy pred silným dažďom a silným vetrom. Takmer na celom území sa rušia športové aj kultúrne akcie a dokonca niektoré mestá už zriaďujú aj núdzové parkovania pre obyvateľov ohrozených oblastí.

Prípravu na nepriaznivé počasie teda rozhodne netreba podceniť, hlavne ak sa pomaly celá mapa krajiny sfarbila na červeno.

 

Varovania rozšírili

Výstrahu pred silným vetrom dnes českí meteorológovia rozšírili na celé územie republiky s výnimkou Plzenského kraja. Ide o žltú výstrahu, teda nízky stupeň nebezpečenstva.

Pri výstrahách pred silným dažďom je to ale horšie. Výstrahy červeného stupňa, teda najvyšší, extrémny stupeň nebezpečenstva vydali na štvrtok a noc na piatok pre takmer polovicu územia. Prevažne východ a juh krajiny. A od piatku až do pondelkovej polnoci platia oranžové a žlté výstrahy aj pre ďalšie západnejšie okresy.

Aktualizované výstrahy pre Českú republiku
Aktualizované výstrahy pre Českú republiku, chmi.cz

Rušia podujatia a zriaďujú núdzové parkoviská

Po celej krajine sa húfne rušia takmer všetky kultúrne a športové podujatia. Mesto Kroměříž preto zrušilo na sobotu plánovaný koncert kapely Doga, rovnako ako na pondelok plánovanú akciu nazvanú Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy.

Na väčšine miest regiónu dnes zasadali povodňové komisie, v Kroměříži sú v pohotovosti dobrovoľní hasiči, mestskí policajti a pracovníci Kroměřížskych technických služieb. „Riešime tiež parkovanie pre obyvateľov aj firmy zo záplavových oblastí, ktorí budú môcť v prípade ohrozenia veľkou vodou využiť parkovisko Kroměřížskeho výstaviska,“ oznámil starosta Tomáš Opatrný.

 

Podľa výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu by v Zlínskom kraji mohlo napršať až 250 milimetrov zrážok na jeden meter štvorcový.

Ľudia bývajúci v záplavových oblastiach by mali preventívne zabezpečiť svoj majetok, vozidlá preparkovať do vyššie položených lokalít a cenné veci aj dôležité dokumenty premiestniť do vyšších poschodí domu. Vhodné je pripraviť si evakuačnú batožinu aj s dokladmi a dbať na to, aby mobilný telefón bol nabitý.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd