Českí turisti aj napriek varovaniu vyrazili na tirolský ľadovec. Záchranná akcia trvala 15 hodín

Českí turisti aj napriek varovaniu vyrazili na tirolský ľadovec. Záchranná akcia trvala 15 hodín
Dominik Cenkner

Mimoriadne ťažkú misiu majú za sebou horskí záchranári vo východnom Tirolsku. Za extrémnych poveternostných podmienok celých 15 hodín zachraňovali trojicu Čechov. Tá nedbala na odporúčanie túru vynechať a vydala sa zdolať ľadovec Ködnitzkees v Rakúsku.

Počínanie troch Čechov je nepochopiteľné, napísal web Kronen Zeitung. Dvaja štyridsaťroční bratia (dvojičky) a päťdesiatpäťročný muž sa vydali v piatok o 6:15 s lyžiarskym a horolezeckým vybavením smerom na ľadovec Ködnitzkees.

Na túru zamierili hneď po osemhodinovej nočnej ceste autom a napriek nepriaznivej predpovedi počasia, ktorá hlásila silný vietor a dážď. Možno len neveriacky krútiť hlavou, komentoval prípad rakúsky denník.

Počasie sa nielenže nezlepšovalo, ale počas dňa zhoršovalo. „Začalo snežiť a pridal sa silný nárazový vietor. Teploty klesli až k mínus deviatim stupňom Celzia,“ uviedla polícia.

Českých turistov to neodradilo

Napriek tomu trojica pokračovala smerom k vrcholu. Nastal ale problém, v jeden moment už nemali silu ísť ani hore, ani dole. A tak o 22:42 zavolali na tiesňovú linku.

Vzhľadom k silnému vetru a mizivej viditeľnosti sa nemohol použiť vrtuľník. A tak sa 13 záchranárov z horskej služby Kals a policajný horský vodca krátko po polnoci vydali smerom k Čechom.

„Dorazili tam o piatej hodine ráno. Ako sa blížilo denné svetlo, záchranný tím stúpal ďalej smerom k Čechom, ktorých dokázali lokalizovať vo výške okolo 3500 metrov v oblasti južnej steny,“ uvádza polícia.

Zlanením cez lano s dĺžkou 200 metrov sa dostali k Čechom. Za extrémne nepriaznivých podmienok ich zaistili a dostali do údolia.

V službe bolo celkom 20 horských záchranárov, traja alpskí policajti a policajné hliadky. Celá záchranná akcia trvala vzhľadom k enormnému množstvu čerstvého snehu, tme, zložitému vyprosťovaniu a výstupu a zostupu celkom okolo 15 hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd