Česi vydali najvyššiu VÝSTRAHU pred extrémnym dažďom. SHMÚ vydal 2. stupeň a očakáva 180 mm

Veronika Salayová

Českí meteorológovia vydali dnes červenú, t. j. najvyššiu výstrahu pred prívalovými zrážkami. Slovenskí meteorológovia vydali oranžový, čiže 2. stupeň výstrahy. SHMÚ očakáva úhrny zrážok do 180 mm.

Už je to isté, že k nám mieria extrémne zrážky, ktoré celkom iste vyvolajú rozsiahle a masívne povodne. Všetky numerické modely sa zhodujú v tom, že centrálnu oblasť Európy zasiahnu enormné zrážky.

Kým včera ešte panovala mierna neistota, dnes už vieme, že zrážok bude viac než dosť. Juh Nemecka, Česko, Rakúsko, Poľsko a Slovensko sa musia mať najviac na pozore, pretože v týchto krajinách padne zrážok najviac.

Naši českí susedia už robia prvé opatrenia na to, aby túto neľahkú situáciu zvládli bez katastrofických dopadov. Okrem iného už vypúšťajú priehrady, aby mohli efektívnejšie zachytávať množstvo dažďovej vody.

 

Ani Slovensko v opatreniach nezaostáva a už sa chystá zvolávanie krízového štábu ohľadom blížiacich sa zrážok a povodní.

Najvyššie platné výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMU) vydal dnes krátko popoludní 3. najvyššiu výstrahu pred zrážkami a povodňami pre takmer celú východnú časť krajiny. 

výstrahy pred dažďom v Česku
výstrahy pred dažďom v Česku, zdroj: ČHMU

Na sociálnej sieti ČHMU informoval, že v juhovýchodnej polovici územia a na pohorí na severovýchode a severných Čechách sa očakávajú sumy od 150 do 250 mm za 4 dni. Najvyššie zrážky sa očakávajú v oblasti Jeseníkov, a to vyše 300 mm.

 

Slovenskí meteorológia vydali výstrahu 2. stupňa pre západné a severozápadné okresy Slovenska. SHMÚ očakáva, že úhrny zrážok by sa mohli pohybovať okolo 120 až 180 mm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Zajtra
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Sobota
Prehánky
21 °C / 5 °C
Viera
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd