Už to ide! Česi vo veľkom vypúšťajú priehrady. Pripravujú sa na výnimočné povodne

Veronika Salayová

V susednom Česku sa už na možné povodne pripravujú aj vodohospodári, ktorí začali s vypúšťaním svojich priehrad. Tento krok by mal byť nápomocný k tomu, aby bolo množstvo spadnutej vody odchytené a regulované. 

V Česku sa už vodohospodári začínajú pripravovať na výdatné zrážky, ktoré mieria do našej oblasti. Aktuálne numerické modely avizujú, že vody bude viac než dosť. Niektoré modely dokonca počítajú s extrémnymi až katastrofickými úhrnmi, ktoré, ak by sa naplnili, tak by prevýšili historické povodne.

Úhrny môžu na mnohých miestach Česka dosahovať extrémne hodnoty a pred nami sú zrejme jedny z najvýraznejších povodní počas meteorologickej jesene za dobu pozorovania, ktoré budú mať potenciál pôsobiť aj rozsiahle škody.

Korytá českých riek sú síce teraz prázdne po suchu z prelomu augusta a septembra, ale výdatné zrážky ich postupne rýchlo zaplnia a očakáva sa na mnohých miestach dosiahnutie 3. SPA, sumarizuje situáciu In-počasí

 

Ako sa bude situácia v Česku vyvíjať?

Na území Čiech začne pršať už dnes popoludní, no ešte nepôjde o výdatné zrážky. Pršať bude aj ďalšie dni a situácia sa bude zhoršovať až v piatok a v sobotu, kedy budú zrážky zosilňovať. Okrem zrážok bude silnieť aj vietor najmä na horách s nárazmi až 60 km/h, na hrebeňoch Jeseníkov, Krkonôš a Krušných hôr až 90 km/h. 

Výdatné zrážky a silný vietor bude pokračovať aj v nedeľu, kedy sa bude situácia na riekach ďalej zhoršovať. Vylúčiť nemožno vznik ani rozsiahlych povodní a zaplavení českých miest a obcí. 

V podmáčanom teréne okrem iného hrozia aj častejšie pády stromov. Výrazne tiež začnú stúpať hladiny rieky vo východnej polovici územia. Aktuálne numerické modely avizujú u našich susedov akumulované úhrny až do 200 mm, zrážok, lokálne v okolí Jeseníkov až do 300 mm. 

 

Vodohospodári už vypúšťajú priehrady

Cieľom vodohospodárov je vytvoriť v nádržiach dostatok voľného priestoru na zachytenie prívalovej vody. „Odtok bol navýšený z vodných nádrží Vranov, Mostište, Bystrička, Plumlov a Slušovice,“ informujú Novinky.cz.

Na upúšťanie priehrad sa chystá aj povodie Vltavy. Odtok z priehrady Vrané bol v stredu dopoludnia zvýšený na 60 metrov kubických za sekundu. K znižovaniu hladiny v posledných dňoch dochádza aj na lipenskej vodnej nádrži, informuje ďalej český portál.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd