Časť obyvateľov Slovenska dnes prebúdzal nádherný jav - výrazná dvojitá dúha

Časť obyvateľov Slovenska dnes prebúdzal nádherný jav - výrazná dvojitá dúha
Dominik Cenkner

Časť obyvateľov na východe Slovenska dnes mala nádherné ráno. Na oblohe sa im ukázala výrazná dvojitá dúha. Vedeli ste vôbec čo dúha je a ako vzniká?

Obyvatelia v okrese Snina dnes mali krásne ráno. Nad hlavami sa im ukázala krásna, výrazná dúha.

Na niektorých miestach bola až dvojitá. Zachytila ju naša čitateľka Mária zo Zemplínskych Hámrov.

Známy astrofotograf, Ján Gajdoš, zo susednej obce, Belá nad Cirochou ju zachytil tiež. Jeho záber nájdete na konci článku.

 

Čo je dúha a ako vzniká?

Dúha je fascinujúci optický a meteorologický jav, ktorý vzniká lomom svetla na vodných kvapkách v atmosfére. To vedie k vytvoreniu spektra farieb na oblohe.

Tento farebný oblúk sa objavuje, keď svetlo prechádza cez kvapky vody, ktoré pôsobia ako malé šošovky. Svetlo sa láme a rozkladá na jednotlivé farby, ktoré sú viditeľné ako dúha. Každá farba má iný uhol lomu, čo spôsobuje, že sa farby oddeľujú a vytvárajú známy oblúk.

Dvojitá dúha vzniká, keď sa svetelné lúče odrazia viackrát vnútri vodnej kvapky predtým, než opustia kvapku a vstúpia do oka pozorovateľa. Tento sekundárny oblúk je poväčšine slabší a jeho farby sú v opačnom poradí ako pri primárnej dúhe.

Dvojitá dúha je menej častým javom. Vyžaduje totiž špecifické podmienky, ako sú veľké, hladké kvapky a určitý uhol slnečného svitu.

Ak ste v čase výskytu dúhy dostatočne vysoko, môže sa vám podariť vidieť celé „oko“ dúhy. Dokazuje to aj nasledujúce video, ktoré vzniklo nad vrcholom Showdown Montana v roku 2018.

Dúhy sú nielen krásnym prírodným úkazom, ale aj príkladom fyzikálnych zákonov v praxi. Ich štúdium pomohlo vedcom lepšie pochopiť optické vlastnosti svetla a atmosféry.

 

Okrem toho, dúhy často symbolizujú nádej a obnovu, a sú predmetom mnohých kultúrnych a historických odkazov. Vznik dúhy a jej pozorovanie je teda nielen otázkou fyziky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd