Čakajú nás POSLEDNÉ horúce noci. Kedy príde úľava?

Čakajú nás POSLEDNÉ horúce noci. Kedy príde úľava?
Ema Bazhaykin

Tropické noci, ktoré nás oberajú o spánok, sa v posledných dňoch stali na Slovensku nechcenou súčasťou nášho života. Horúčavy nás oberajú o energiu cez deň a teplo z našich domovov nedokážeme vyvetrať ani v noci. Kedy sa konečne ochladí a my sa poriadne vyspíme?

Horúčavy na Slovensku už začínajú byť neznesiteľné. Pred dvomi dňami teploty dosiahli tohtoročný rekord, keď bolo v obci Mužla nameraných +38,3° C. Počasie sa však neumúdrilo ani nasledujúce dni.

Záchranári dnes do 16:00 h zasahovali pri kolapsových stavoch z tepla 173-krát, z toho najviac v Trenčianskom kraji. Dvadsaťdeväť pacientov z toho previezli do nemocničných zariadení. 

Ako keby tepla nebolo málo cez deň, horúčavy nás trápia aj v noci. Na niektorých miestach dokonca zaznamenali rekord evidencie tropických nocí.

 

Rekordný počet tropických nocí

Nocí, kedy sa pre teplo nemôžeme poriadne vyspať, začína každým dňom pribúdať, až človek začína mať pocit, že to nikdy neskončí.

Pre stanice v Hurbanove a Bratislava-letisko bol dokonca zaznamenaný rekordný počet tropických nocí od začiatku pravidelnej evidencie nočných miním. V Hurbanove bolo už 18 tropických nocí po sebe, v Bratislave na letisku dokonca 23.

Za tropické noci považujeme noci, počas ktorých teplota vzduchu neklesne pod +20 °C. Nielenže je spánok v takýchto podmienkach nepríjemný, ale z dlhodobého hľadiska aj nebezpečný pre naše zdravie.

Veľmi teplé noci totiž obmedzujú prirodzenú snahu ľudského organizmu regenerovať sa v nočnom čase od tepelného stresu, ktorému bol predtým vystavený v denných hodinách.

Nedostatočná nočná regenerácia následne vedie u náchylných osôb k patogenéze, často v ťažkej forme. V terminálnych prípadoch máva vystavenie vysokým nočným teplotám významný podiel na náraste úmrtnosti, spojenej s veľmi teplým počasím. 

 

Kedy príde úľava?

Zajtrajšok bude horúci a dusný, rovnako ako aj nedeľa, ktorá sa bude niesť v znamení horúceho počasia. Prehánok a búrok však už v nedeľu bude oveľa viac, pričom tieto búrky by mohli byť aj intenzívnejšie. 

V závere víkendu bude cez našu oblasť pomaly postupovať studený front, ktorý by mohol na Slovensko priniesť zrážky a vytúžené ochladenie.

Teploty budú konečne klesať a nebudú už dosahovať také vysoké hodnoty ako v týchto dňoch. Zrážky budú v pondelok ustávať a denné maximá v pondelok už nad hranicu +30 °C nevystúpia. 

Viac o vývoji počasia na nasledujúce dni nájdete v našej dennej predpovedi až na 30 dní

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd