Čakajú nás najhorúcejšie dni tohto týždňa a VRCHOL HORÚČAV. Ešte sa poriadne zapotíme

Čakajú nás najhorúcejšie dni tohto týždňa a VRCHOL HORÚČAV. Ešte sa poriadne zapotíme
Veronika Salayová

Dnes bolo síce horúco, ale ďalšie dni teploty vystúpia ešte vyššie, takže sa poriadne tento týždeň zapotíme. September začína v tropickom móde a horúce letné počasie nie a nie odísť. 

Začala nám jeseň, no o jesennom počasí nemôže byť ani reč. Noci a rána sú síce chladnejšie, ale cez deň sa teploty šplhajú naďalej k tropickým hodnotám. 

Aj dnes sa maximálna teploty vyšplhala nad +34 °C v Mužli, Hurbanove či napríklad v Slovenskom Grobe.

Tieto vysoké teploty spôsobuje nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku, ktorý sa vo veľmi teplom vzduchu bude nad našou oblasťou aj naďalej udržiavať, rovnako tak ako po minulé dni.

 

Takéto poveternostné podmienky spôsobujú, že cez deň je veľmi teplo a v popoludňajších hodinách dochádza k tvorbe kopovitej oblačnosti, najmä v okolí hôr, a následne k orografickým búrkam. 

Pred nami je vrchol horúčav na Slovensku

Tento horúci trend v počasí bude pokračovať aj ďalšie dni na Slovensku, pričom v utorok a stredu pôjdu teploty ešte o čosi vyššie, takže sa poriadne zapotíme. V utorok sa teploty na Slovensku vyšplhajú až k +36 °C, a rovnako tak aj v stredu. Lokálne môžu teploty vystúpiť až k +37 °C. 

maximá v utorok
maximá v utorok, zdroj: iRadar

V utorok a stredu teda zaznamenáme na Slovensku vrchol aktuálnych horúčav, takže sa pripravte! Následne budú teploty len veľmi pozvoľna klesať a teploty nad +30 °C budú pokračovať minimálne až do prvej septembrovej dekády. 

S vysokou pravdepodobnosťou tak budú tento týždeň prekonané ďalšie septembrové teplotné rekordy, ako potvrdil aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). 

 

Aktuálne teploty sú aj o 10 až 12 °C vyššie, ako je dlhodobý normál, a na Slovensku môžeme hovoriť o veľmi výraznej teplotnej anomálii na začiatku septembra. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd