Čaká nás posledný horúci deň. Zajtra to príde a takáto bude zmena

Peter Minárik

Letné počasie dnes končí a od zajtra zažijeme na Slovensku postupné ochladzovanie. Zmena bude výrazná a bude mať už dlhodobú trvácnosť.

Dnes máme pred sebou posledný deň, pri ktorom sa teploty dostanú nad tropickú hranicu +30 °C. Kto si teda ešte chce užiť príjemný, slnečný deň, tak dnes má poslednú príležitosť. Ešte dnes sa teploty na našom území môžu dostať cez tropickú hranicu +30 °C, čo sú príjemné teploty na rôzne aktivity v exteriéri, ktoré postupne od zajtra už možné nebudú.

Od zajtra sa totiž počasie veľmi pomaly a dlhodobo bude meniť do jesenného šatu. Čakajú nás jednotlivé vlny zrážok, ktoré budú znižovať teploty, no zároveň prinesú toľko vytúžené zrážky.

Zajtra ráno začne pršať

Avizovaná zmena počasia príde na naše územie už o pár hodín, konkrétne zajtra ráno. Už dnes sa v oblasti severného Talianska a Álp budú vyskytovať búrky a výdatnejšie zrážky, V nočných hodinách sa očakáva veľmi nebezpečné počasie na severe Talianska a v oblasti chorvátskej Istrie.

V druhej polovici noci sa už zrážky dostanú nad Slovinsko a východné Rakúsko a postupovať nad Slovensko začnú v skorých ranných hodinách.

 

Zrážky, ktoré nás čakajú prinesie na naše územie studený front, ktorý sa postupne presunie celým našim územím.

Zajtra dopoludnia bude pršať v oblasti západného Slovenska a okolo poludnia sa začnú zrážky rozširovať nad stredné Slovensko. Zrážky v západnej časti Slovenska zabránia výraznejšiemu vzostupu teplôt. Vysoko sa môžu dostať ešte teploty v oblasti východného Slovenska, kde by sme mohli zaznamenať teploty aj okolo hranice +29 °C. Pôjde však o posledné, takto vysoké teploty.

V utorok by mali zrážky od západu postupne ustávať a pršať bude predovšetkým na východe, kde zrážky ustanú až v utorok večer.

Prvé dva dni nového týždňa sa tak budú niesť v znamení prechodu studeného frontu, ktorý prinesie po dlhej dobe konečne výrazné zrážky. Najviac by malo napršať na západnom Slovensku a to do 30 mm.

očakávané úhrny zrážok
očakávané úhrny zrážok
 

Výraznejšie zrážky v druhej polovici týždňa

Zajtrajší prechod studeného frontu dá definitívnu bodku letnému počasiu. Zrážky budú síce výrazné, ale nie výdatné. Prechod studeného frontu bude dominantný predovšetkým ukončením šnúry horúceho počasia a postupnému nástupu jesennejšieho počasia.

Za studeným frontom k nám totiž začne od severozápadu zatekať chladnejší vzduch, ktorý postupne zníži teploty.

Výrazná vlna zrážok sa očakáva až v druhej polovici budúceho týždňa, kedy k nám budú postupovať jednotlivé tlakové níže z oblasti severného Jadranu. Výdatné zrážky zasiahnu aj Slovensko, no ešte výdatnejšie zrážky sa očakávajú v alpskej oblasti, kde hrozia povodne aj prvý sneh.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd