Búrok pribúda, prinášajú najmä množstvo zrážok. Pozor na bleskové povodne

Búrok pribúda, prinášajú najmä množstvo zrážok. Pozor na bleskové povodne
Dominik Cenkner

Prehupli sme sa do stredajšieho popoludnia, počas ktorého bude búrok na Slovensku pribúdať. Aktuálne je ich najviac v severných častiach krajiny. Opäť pritom hrozia bleskové povodne.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje postupujúci studený front od západu Európy. Ten už v skorých ranných hodinách priniesol intenzívne búrky do susednej Českej republiky.

Kritická situácia bola napr. v Královéhradeckem či Libereckem kraji. Množstvo vody tam doslova spláchlo jednu obec.

Búrky prinášajú množstvo zrážok, hrozia bleskové povodne

Aj keď sú dnešné búrky iné ako v posledných dňoch, tvoria sa vďaka postupujúcemu studenému frontu, predsa len majú niečo spoločné. Ide o vysoké úhrny zrážok.

 

Intenzívne prší napr. v okrese Poprad. Samotné mesto pritom len v pondelok ostalo pod vodou. Aktuálne tam v Hranovnici spadlo podľa amatérskeho zrážkomera viac ako 30 mm zrážok za necelú hodinu.

Početné búrky sprevádzané prívalovými zrážkami sa po 12:30 h vyskytujú aj na Liptove, Turci, Kysuciach a na Gemeri. Treba si preto dávať pozor na bleskové povodne.

Búrlivo bude aj v nasledujúcich hodinách

Prvé blesky dnes udreli okolo 10. hodiny a do týchto chvíľ (12:45 h v čase písania článku), ich v sieti Blitzortung zaznamenali viac ako 1200. Toto číslo v priebehu dňa ešte narastie.

Búrlivo totiž bude aj naďalej, pričom búrky by sa mali s postupujúcim studeným frontom presúvať aj ďalej na východ. Všetko však ukážu nasledujúce hodiny.

 

My situáciu pozorne sledujeme a o všetkom dôležitom vás budeme informovať. Vy môžete okrem nášho spravodajstva sledovať aj náš iRadar, aby ste vedeli, kde presne sa búrky či prehánky nachádzajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd