Búrlivo bude aj v noci. V pondelok treba s búrkami počítať najmä v týchto oblastiach

Dominik Cenkner

Máme za sebou posledný júnový deň tohto roka, ktorý sa najskôr niesol v znamení vysokých teplôt, aby k večeru dorazili do časti Slovenska búrky, ktoré priniesli ochladenie. Čo nás čaká v nasledujúcich hodinách a v ktorých oblastiach počítať s búrkami v pondelok?

Európou v uplynulých hodinách postúpil studený front. Ten už v priebehu soboty udrel v Nemecku, ale najmä vo Francúzsku a Švajčiarsku. Silné búrky si žiaľ vyžiadali až 7 obetí.

Tento front sa v priebehu nedele stále viac približoval k Slovensku. U nás zatiaľ prevládalo veľmi teplé počasie.

Teploty sa šplhali k tridsiatke ešte aj na severe územia. Na juhu boli horúčavy priam neznesiteľné. Maximá prekonali +35 °C.

 

Ochladenie, ktoré búrky priniesli, zatiaľ len na krajný západ a severozápad Slovenska, je tak rozhodne vítané. Napríklad v Holíči klesla teplota o 7 stupňov Celzia v priebehu hodiny.

Pokles teplôt v Holíči
Pokles teplôt v Holíči, shmu.sk

Silné búrky udreli v Česku

Studený front priniesol do Česka búrky, ktoré boli miestami veľmi silné. Objavili sa aj supercely s väčšími krúpami a výdatnými prívalovými zrážkami.

Hasiči vyrazili k stovkám výjazdov naprieč celou republikou. Zväčša išlo o popadané stromy, zaplavené pivnice, či strhnuté strechy.

Škody spôsobovali aj spomínané krúpy. Na Morave mali priemer aj viac ako 5 centimetrov.

Extrémne veľké krúpy z Chvaletína u Jindřichova Hradce
Extrémne veľké krúpy z Chvaletína u Jindřichova Hradce, Pavel Hubálek

Aktuálny výskyt búrok

V týchto chvíľach búrky v Česku postupne utíchajú a presúvajú sa na Slovensko. Aktívne sú najmä na Považí, Kysuciach a už aj na Orave.

Búrlivo je aj na Hornej a Dolnej Nitre. V nasledujúcich hodinách sa v silnom južnom prúdení budú tvoriť búrky na náveternej strane hôr na rozmedzí západného a stredného Slovenska.

Doplňme ešte, že doposiaľ udrelo na Slovensku viac ako 3 880 bleskov. V Česku sa už prehupli cez číslo 41 600. Aktuálnu polohu búrok zobrazuje aj náš iRadar.

Výskyt búrok o 22:30 h
Výskyt búrok o 22:30 h, imeteo.sk/iradar

Čo prinesie pondelok?

Do karpatskej oblasti postúpi od západu zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou. Tá sa presunie z Baltského mora nad Fínsko.

Bude preto oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach treba počítať s prehánkami, dažďom a miestami aj búrkami.

Tie môžu byť aj intenzívne, a to najmä na východe Slovenska. V priebehu dňa sa tak ochladí aj tam.

 

Búrky budú sprevádzať aj lejaky a prechodné zosilnenie vetra. Ten v nárazoch bude dosahovať aj viac ako 30 km/h. Viac prezradí naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd