Búrky na Slovensku už štartujú. Čo nás dnes čaká? Zopakuje sa včerajšok?

Veronika Salayová

Búrková situácia na Slovensku štartuje, a to aj dnes. Na čo sa dnes treba pripraviť? Zopakuje sa extrém zo včerajšieho dňa na západe Slovenska. 

Po ranných búrkach na východe Slovenska sa o slovo pomaly prihlásili poobedné búrky, ktoré práve na našom území začínajú po 14.00 hod.

Včera sme zažili na západnom Slovensku veľmi extrémnu situáciu, keďže búrky so sebou priniesli také množstvo vody, že to viedlo k rozsiahlym záplavám a škodám. 

Pod vodou sa ocitli viaceré obce a mestá Nitrianskeho kraja, pričom tu bola vyhlásená aj mimoriadna situácia. Zopakuje sa tento smutný scenár aj dnes?

 

Búrky na Slovensku štartujú

Krátko po 14.00 hod. sa začínajú tvoriť samostatné bunky na strednom a západnom Slovensku, zatiaľ so slabšou bleskovou aktivitou. Blesky udreli najmä v okolí Kremnice a Turčianskych Teplíc, no jednotlivé búrkové jadrá sa už tvoria aj v ďalších lokalitách.

Búrok bude pribúdať a môžeme očakávať ďalšie búrky aj počas nasledujúcich hodín, ktoré sa ešte zintenzívnia. Aj dnešné búrky prinesú množstvo vody, takže hrozia prívalové povodne, najmä na miestach, kde je už pôda dostatočne nasýtená predošlými zrážkami. 

Počas dnešného dňa sa pripravte na búrky na celom našom území a prvé búrky sa budú vyskytovať predovšetkým v oblasti hôr, neskôr sa rozšíria aj do iných oblastí. 

Najintenzívnejšie dnešné búrky by sa mohli vyskytnúť na krajnom juhozápade a v oblasti Východoslovenskej nížiny. Tieto dve oblasti tak patria k najviac ohrozeným, no, ako sme spomenuli, treba s nimi počítať na celom našom území, a to do večerných až nočných hodín. 

 

Búrky budú nebezpečné najmä množstvom zrážok, takže hrozia lokálne povodne aj dnes. Buďte v strehu! 

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd