Búrky už robia problémy. Cesta na severe Slovenska je pod vodou

Búrky už robia problémy. Cesta na severe Slovenska je pod vodou
Veronika Salayová

Dnešné búrky na našom území už páchajú škody. Na severnom Slovensku prívalové zrážky zatopili pomerne frekventovanú cestu medzi dvomi obcami

V našej oblasti sa vlní studený front spojený s tlakovou nížou nad Severným morom a Škandináviou. Pred ním však k nám od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Prítomnosť tohto studeného frontu zabezpečuje na Slovensku prísun vlhkého vzduchu, ktorý sa labilizuje a praje aj silnejším búrkam.

Búrky naberajú na intenzite

Okolo poludnia začali na severe Slovenska vznikať prvé orografické búrky a veľmi rýchlo sa búrky rozmohli nad celé stredné Slovensko. Búrky sú aj bleskovo veľmi aktívne a udrelo už 8 000 bleskových výbojov od dnešného poludnia. 

 

Cez niektoré oblasti sa búrky už prehnali a cesty sú už teraz zaplavené vodou, ktorá nestíha odtekať. Najhoršie je na tom cesta I/59 medzi Valaskou Dubovou a Likavkou, po ktorej sa valia tisícky litrov špinavej vody, informuje Žiliňák.

Dnešné búrky môžu byť veľmi nebezpečné, keďže v jadrách búrok nie je vylúčený výskyt krúp, ktoré sa už nedávno počas búrky prehnali Handlovou. Krúpy dosahovali veľkosť okolo 1 cm.

Oveľa nebezpečnejšia bude dnes statickosť búrok. Búrky, ktoré sa budú pohybovať pomaly, môžu spôsobiť prívalové zrážky a povodne.

 


Dnešné búrky budú teda nebezpečné najmä množstvom vody, ktoré prinesú. Napríklad v Oravskej Polhore už počas búrky napršalo 34 mm zrážok. Polohu búrok a zrážok sleduje na iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd