Búrky sú už neďaleko Slovenska. Zasiahnuť by mohli aj juh nášho územia

Búrky sú už neďaleko Slovenska. Zasiahnuť by mohli aj juh nášho územia
Dominik Cenkner

Počasie v západnej časti Európy už naplno ovplyvňuje studený front, ktorý do Francúzska, Nemecka a časti Rakúska prináša početné búrky. Búrlivo je už aj neďaleko Slovenska, a to konkrétne na severozápade Maďarska. Tieto búrky by mohli zasiahnuť aj juh nášho územia.

Prehupli sme sa do druhej polovice prázdnin, pričom dnešným dňom u nás skončí stabilné a horúce počasie. Zmenu prinesie studený front.

Ten už v západnej časti Európy ovplyvňuje počasie naplno. Kvôli ranným búrkam v Paríži museli dokonca odložiť štart jednej zo súťažných disciplín na prebiehajúcej olympiáde.

Konkrétne išlo o chôdzu na 20 km tak mužov ako aj žien. Počasie sa však zakrátko umúdrilo a program z tohto hľadiska pokračuje podľa plánu.

 

Búrky sú už neďaleko Slovenska

Už v dopoludňajších hodinách sa začali tvoriť búrky aj v našej oblasti. Konkrétne išlo o rakúsko-maďarské pohraničie, kde sa prvé búrky vyskytli krátko pred 10:30 h.

Tieto búrky postupujú ďalej smerom na severovýchod. Zasiahnuť by tak mohli aj južné okresy Slovenska.

Aj z nášho iRadaru vyplýva, že tieto búrky nie sú obzvlášť silné, ani bleskovo aktívne. Skôr sa preto očakáva najmä príchod zrážok a kde tu udrie aj nejaký blesk.

Búrlivo je aj v Česku

O niečo búrlivejšie je dnes v susednej Českej republike. Búrky sa tam vyskytujú najmä v južnejších častiach krajiny.

Detekcie bleskov zaznamenali takmer 200 bleskových výbojov. Toto číslo počas dnešného dňa ešte bude rásť, keďže naši susedia očakávajú popoludní silnejšie búrky sprevádzané aj zvýšenými zrážkovými úhrnmi.

 

U nás sa s búrkami vo veľkom počíta počas piatka. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd